Ajantiedolla Tulorekisteriä Suomen "ympäri"

14.10.2018

Tulorekisteri on isoin muutos palkkahallinnossa lähivuosien aikana, tai oikestaan koko sen reilun 30 vuoden aikana mitä itse olen alalla ollut, siltä ainakin minusta tuntuu. Toki muutoksia on koko ajan ollut ja palkanlaskenta ei kaiken kaikkiaan ole samaa mitä se oli silloin kun aloitin. Mutta nyt on kysymys oikeasti isosta muutoksesta, joka koskettaa lähes jokaisen palkkahallinnon parissa työskentelevän työtapoja

Olen saanut puhua Tulorekisteristä ja valmentaa satoja ihmisiä Tulorekisterin yksityiskohtiin ja samalla kertoa käytännön vinkkejä asioihin. Olen iloinen aivan jokaisesta tilaisuudesta, jossa olen saanut olla puhumassa. Erityisen iloiseksi minut kuitenkin on tehnyt ja tekee edelleen koulutuskiertue, jonka olen saanut toteuttaa Ajantieto Oy:n kanssa. Kiitos Jaana Koskinen, kun ideoit näin monipuolisen kurssipäivän ja lähdit viemään sitä Suomeen monelle paikkakunnalle.


Kiertue alkoi Tampereelta, olimme Technopolisin tiloissa. Kurssi oli ensimmäinen ja todella miellyttävä kokemus, ihmiset kysyivät paljon ja hyviä kysymyksiä. Kurssin palaute oli myös päätähuimaavaa, arvostelut jokaiselta kouluarvosanoilla 10 ja lisänä sanallista palautetta, joka auttoi uskomaan, että olemme todella oikealla tiellä kun lähdimme tätä kurssia kuljettamaan Suomessa.


Seuraavana vuorossa oli Rauma. Oli mukavaa välillä kouluttaa paikassa, johon pääsin muutamassa minuutissa omalta toimistoltani kävellen. Koulutuspaikkana toimi Klapsakka yhtiön Lempi -ravintola. Osallistujilla oli taas hyviä kysymyksiä ja oli mukava nähdä miten yritykset olivat lähettäneet useamman henkilön omalta palkkaosastoltaan, näin he saivat parhaan mahdollisen hyödyn voidessaan jo kurssin aikana keskustella miten heidän omia toimintatapojaan on tulevaisuudessa hyvä muuttaa.


Seuraavaksi kiertueemme rantautui Vaasaan, sinne sain ilon matkustaa oman puolisoni kanssa, hänen käyttäessään päivänsä valokuvauksen merkeissä. Päivän aikana hän ehti vierailemaan mm. Merenkurkussa, jonne matka kulki upean Raippaluodon sillan kautta. Saavuimme Vaasaan jo edellisenä päivänä ja yövyimme Scandic Waskiassa, lämmin kalakeitto maistui herkulliselta.

Myös aamupalakin tuli pitkästä aikaa nauttia kunnolla.

Varsinainen koulutuksemme tarjoilu oli myös kurssipaikallamme Sokos Hotell Royal Vaasassa todella maukasta 

Seuraavaksi tie vei Helsinkiin, sinne matka sujui tutusti aamubussilla. Tilaisuus oli loppuunmyyty, osa osallistujista oli siirretty jo toiseen Helsingissä järjestettävään kurssipäivään marraskuun alkuun.

Ilahduttava määrä ihmisiä oli tullut mukaan myös Vaasaan ja kuten edelläkin, heillä oli todella hyviä kysymyksiä aiheesta. Näistä koulutuksista saa aina myös mukaansa paljon hyvää evästä omaan tietoreppuunsa

Tuttuun tapaan tilaisuudessa esitettiin hyviä ja todella hyödyllisiä kysymyksiä, kuten mitä jos ylimääräistä palkkaa, joka on ilmoitettu Tulorekisteriin perusteettomaksi eduksi, ei koskaan saada perittyä takaisin? Mitä sitten tulee tehdä?

On mukava työskennellä yritysten edustajien kanssa, kun he ovat oivaltaneet että tämä on asia, jonka käytännöntoimet on selvitettävä. Toivonkin että mahdollisimman moni selvittäisi asiat etukäteen eikä näin kokisi ikäviä yllätyksiä vuoden vaihteessa.

Mitä jos ylimääräistä palkkaa, joka on ilmoitettu Tulorekisteriin perusteettomaksi eduksi, ei koskaan saada perittyä takaisin? Mitä sitten tulee tehdä? 

Päivän ruokailu sujui Itsudemo -nimisessä intialaisessa ravintolassa, jossa lounasbufee oli todella monipuolinen erilaisine linjastoineen, oli sushia, kiinalaisen tyylistä sekä salaattia.
Ja nämä herkut!

Koska joillekin tuntuu olevan epäselvää se että Tulorekisteri koskettaa niitäkin henkilöitä, joiden työtehtävä on huolehtia matkalaskuista, päätimme tehdä sille asialle jotain. Niinpä Ajantieto järjestää yhden erillisen kurssin samasta aiheesta, vähän eri sisällöllä. Kohderyhmänä nimenomaan matkalaskujen käsittelijät. Tähän kurssiin on mahdollista osallistua myös etänä. Kuvassa linkki ilmoittautumiseen, jos et vielä ole ilmoittautunut ja työsi on matkalaskujen parissa

Kurssit ovat saaneet erittäin positiivista palautetta juuri käytännönläheisyyden takia. Jälkikäteenkin olen toimittanut tietoa kun joku on kysynyt jotain, jota ei ole aikaisemmin tullut ajatelluksi, kuten vaikka tuo aikaisemmin mainitsemani perusteeton etu joka jääkin takaisin saamatta.

Kurssi on jo kiertänyt Tampereella, Vaasassa, Raumalla ja Helsingissä. Matkalaskujen kanssa tulemme Helsinkiin maanantaina 22.10.2018. Keskiviikkona on palkanlaskijoille vuorossa Oulu.

Vielä ehdit mukaan sekä tähän matkalaskujen käsittelijöille että  palkanlaskijoille ja muille palkka-asioiden kanssa tekemisissä oleville asiantuntijoille suunnattuun koulutuspäivään. Valittavanasi ovat Oulu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Helsinki, Pori ja Turku. 

Oheisessa kuvassa on linkki Ajantiedon koulutussivulle, valitse sieltä oma päiväsi ja paikkakuntasi, niin nähdään ja puhutaan Tulorekisteristä ja vähän muustakin palkanlaskennan ajankohtaisesta asiasta.


Tulorekisteri tulee muuttamaan paljon palkkahallinnon asiantuntijoiden työtapoja ja rutiineja, aluksi se varmasti tuntuu hankalalta. Kuten kaikilla uusilla, varsinkin näin isoilla järjestelmämuutoksilla, on todennäköisesti jotain kasvukipuja. Siksi olenkin tosi iloinen että Ajantieto lähti toteuttamaan näin laajan kiertueen, jolla on mahdollisuus tarjota mahdollisimman monelle tilaisuus tulla paikanpäälle kuulemaan ja kysymään asioista.

Puhun itse paljon samasta asiasta myös lyhyitä webinaareja, joilla niilläkin on paikkansa täsmätiedon antajana, mutta omalla tavallaan tässä "sähköistyvässä" maailmassa on tarpeellinen paikkansa myös luokkakoulutuksille.                                  Tulorekisteriterveisin
                                  Riikka