Tilitoimistoelämää

Tässä podcastissa katsotaan maailmaa tilitoimistossa ja tilitoimistosta, tilitoimistoelämää lähes 40 vuoden katsoneen asiantuntijan näkökulmasta. Podcastissa kerrotaan sattumuksia, mieleen jääneitä tapauksia, kokemuksia erilaisista ohjelmista, asiakkaista tai tapahtumista. Tai jostain ihan muusta.


Välillä kuullaan asiaa ja välillä otetaan huumorilla - eihän sitä muutoin jaksa.
Olet tervetullut seuraamaan Tilitoimistoelämää! 

#14. Toiminnanvastuu vai varallisuusvastuu

Tilitoimistojen riskienhallinta on lähellä sydäntäni, yksi iso osa riskienhallintaa on vakuutus. 

Oikeanlainen vakuutus. Onko tärkeämpi vakuutussumma toiminnanvastuuvakuutuksessa vai varallisuusvastuuvakuutuksessa? Ja mitä merkitystä on toimeksiantosopimuksen ehdoilla suhteessa vakuutukseen.

Näitä tulee pohdittua tässä jaksossa, tervetuloa kuulolle!


#13. Kirjanpito on lakisääteistä - tosielämän tapauksia

Jaksossa puhutaan tosielämän tapauksista, joissa yrittäjä ei ehkä ihan ymmärrä mitä se lakisääteisyys terminä kirjanpidon yhteydessä tarkoittaa. Kristallipalloa ei tilitoimistolla ole eikä palvelu ole ilmaista.
Jos asiansa on sotkenut eikä niitä itse pysty selvittämään, on vaan ymmärrettävä että kun joku muu ottaa selvittelytyön tehtäväksi, hänelle pitää aineisto toimittaa ja palvelusta pitää myös maksaa. 
Luvassa siis tosielämän tapauksia aiheena lakisääteinen kirjanpito.

#12. Tilitoimisto on jännittävä paikka

Tässä jaksossa aiheena on tilitoimisto työnä. Tilitoimistossa ihmisten tulee osata paljon sekä sisältöasioita että ohjelmistoja. Siellä on oltava ajan hermolla sekä muuttuvissa säädösviidakossa, mutta se ei enää riitä. Rahanpesu, tietosuoja tai GDPR ja paljon paljon muuta, vastuuraportointi uusimpana. Riskit kasvavat eikä enää riitä perusosaaminen - tietoturvakin on koko ajan tapetilla.

Ala on osaamisalaa parhaimmillaan, mutta se on myös ala jossa on mielenkiintoisia tehtäviä ja haasteita.

Tässä jaksossa kuulet ajatuksiani näistä teemoista.

# 11. Paloharjoitus ja muuta riskienhallintaa

Jaksossa pohditaan paloharjoitusta ja sen tärkeyttä tiloissa kuin tiloissa ja käydään läpi tosielämän riskitapahtumia, joita tilitoimistoelämässä on tapahtunut.

Löytyy tulipaloa, vesivahinkoa ja remonttia. Mitään suuria katastrofeja ei onneksi löydy valikoimista, mutta "läheltäpiti" -tapahtumia ihan riittävästi.

Kuunnellessa voit miettiä miten asiat on hoidettu omassa työpaikassasi - pitäisikö jotain tehdä?

#10. Tilitoimisto aineiston luovuttajana...

Pidämme monesti itsestään selvänä asioita, kuten että aineisto luovutetaan silloin kun niin kuuluu tehdä.

Aina ei niin kuitenkaan tapahdu. Joskus ihmissuhteet myös tulehtuvat se vaikuttaa käytökseemme.

Ja kenelle sitä aineistoa sitten pitää luovuttaa?

Tässä jaksossa sekä faktatietoa että kokemuksia tilitoimistoelämän varrelta.

#9. Palkka-avoimuus yrityksissä

Tässä jaksossa pohdin tulossa olevaa lakisääteistä palkka-avoimuutta tilitoimiston näkökulmasta. Sekä tilitoimistoa itseään että sen asiakkaita.

EU Direktiivi palkka-avoimuudesta on hyväksytty ja se tulee kansalliseen lainsäädäntöön muutaman vuoden kuluessa. Direktiivin tarkoitus on hyvä, mutta lisääkö se ongelmia samalla kun se pyrkii torjumaan palkkasyrjintää sukupuolten välisiä palkkaeroja?

Työnantajalle on tulossa siis osoitusvelvollisuus, ettei ole rikkonut samapalkkaisuutta ja palkka-avoimuutta koskevia EU:n sääntöjä. Miten se samapalkkaisuus määritellään – se jää nähtäväksi ja varmasti myös oikeudessa koeponnistettavaksi. 

Tässä jaksossa höpötellään Tilisanomat -lehden inspiroimana kirjanpitäjän ja palkanlaskijan työnkuvasta tekoälyn kanssa sekä luetaan ChatGPT:n pyynnöstä kirjoittama kannustuspuhe kiireiselle kirjanpitäjälle - ihan hyvä puhe. Ainakin arvostusta kirjanpitäjälle tuntui löytyvän.

Lopuksi ajatusten virtaa siitä mitä tapahtuu kun tekoäly tekee tilinpäätöksen ja veroilmoituksen ja tekoäly verovirastossa käsittelee sen - mitä jos siinä on virhe? Tuleeko "kollegiaalinen" hyväksyntä tekoälyltä toiselle...

Tekoäly tulee tai oikeastaan jo on täällä. Se tekee kanssamme töitä jos annamme sen tehdä - osittain se tekee asioita niin ettemme edes huomaa.⁠ Kun ihminen vanhenee hän alkaa ajatella asioita jossain kohdin laajemmin ja hahmottaa ympäristöään. Onko kaikki digitaalisuus plussaa ja mihin kaikkeen meidän tulee varautua ympäristön ollessa monenlaisessa myllerryksessä?⁠
Taloushallintoliitto ja Huoltovarmuuskeskus yrittävät turvata talouden toimivuuden ja tulevaisuuden kyberhyökkäyksiä vastaan.

Tämä on alalle ja kaikille yrityksille äärimmäisen tärkeä ja positiivinen asia. Mutta sen lisäksi meidän jokaisen on mietittävä ihan sitä omaa arkea ja niitä asioita.⁠ Olen varautunut omalla tavallani - oletko sinä?⁠

#6 Kun asiakassuhde päättyy

Tässä jaksossa pohditaan niitä asioita joita tulee ottaa huomioon kun asiakassuhde päättyy. 

Mitä olisi hyvä sopia etukäteen? Ja miten toimimalla saadaan toimeksiantosopimuksen päättyminen sujumaan kivuttomimmin ilman laatupoikkeamia. 

Pohdintaa siitä millainen some tilitoimistolla voisi olla, mikä on videoiden merkitys ja millä pääset helposti alkuun. 

Mitä minä tein ja miten aloitin videot. 

Mutta onko some "pakollinen" tilitoimistolle?

Livenä nauhoitettu jakso jossa kerron tunnelmia ja ajatuksia KLT- ja PHT- risteilyltä. 


Jakso on nauhoitettu paikan päällä laivalla, joten tarjolla on ihan tuoreita mietteitä.

Mitä tapahtuu kun kiusaus kasvaa liian suureksi? 

Tässä jaksossa pohdin Iltalehden uutista isännöitsijätoimiston väitetystä kavalluksesta ja muistelen ohimennen tapausta jossa olin todistajan roolissa tilitoimiston omistajan käytettyä asiakkaan rahoja omaan tarkoitukseensa.

Muistelen tässä jaksossa kolmea edellistä asiantuntijaristeilyä ja fiilistelen tulevaa. Kerron viittauksia myös blogiini, johon kirjoitin samasta aiheesta, sen löydät osoitteesta: 

https://www.riikkalehtinen.fi/l/tilitoimistoille-klt-pht-ristely/

Risteilyt on suunnattu KLT tai PHT tutkinnon suorittaneille ja itselläni on ollut ilo osallistua alusta asti jokaiseen KLT -risteilyyn :)

Mikä on kirjanpitäjän tulevaisuus, viekö digitaalisuus tai tekoäly työt? 

Vai onko niin että työt vaan muuttuvat - jos näin, niin miten helposti meistä tulee "taloushallinnon konsultteja"?