KLT- ja PHT- risteilyt 2020-2022

06.09.2023

Taloushallintoliiton asiantuntijaristeilyillä on pitkä perinne, KLT -risteilyä risteillään nyt syyskuussa jo 23 ja PHT -risteily 10 kerran. Perinteisestä risteilystä voidaan siis jo puhua ja perinne tämä risteileminen on itsellenikin. Olen nimittäin ollut mukana jokaisena vuotena. Perinne siis minullekin.

Blogin kirjoitus on jäänyt minulta pitkäksikin aikaa kun sekä työ- että yksityiselämässä on tapahtunut paljon monenlaista. Korona vei monet tapahtumat vuodeksi tai jotkut jopa kahdeksi, niin että ajattelemista oli työn puolesta monessa muussa asiassa kuin tämä blogi. Ennen tämän syksyn risteilyä ajattelin koota arkistosta löytyneitä sekalaisia kuvia ja ajatuksia kolmesta edellisestä vuodesta.

Uutena juttuna olen tehnyt myös podcastia, pääosin tilitoimistoille suunnattuna, ota haltuun ja kuuntele ajatuksiani – välillä vakavia juttuja, välillä taas vähän vapaammin.

Nämä asiantuntijaristeilyt olivat onnekkaita koronarajoitusten kanssa, koska sopivasti siinä kohdin kun vuoden 2020 risteily risteiltiin, näytti jo siltä että ongelmat ovat ohi. Risteilyllä ei toki ollut ihmisiä niin paljon kuin yleensä ja teimme sen eri laivalla ja vahvasti suojattuina. Oli erilaista, mutta myös mukavaa pienellä porukalla, laivalla ei oikein muutenkaan kovin montaa muuta matkustajaa ollut. Siinä oli jotain alkuaikojen fiilistä, silloin ihmisiä oli paljon vähemmän kuin nykyisin. Silloin toki laiva muutoin oli täynnä, nyt ei. Taloudellisesti ei varmasti ollut hyvä risteily, mutta mukavaa oli.

Taloushallintoliitto osaa järjestää tapahtumia ja jo terminaalissa fiilis on hyvä kun tiedän että kaikki hyvä tältä vuodelta tämän risteilyn osalta. 

Risteilyllä on aina mukana yhteistyökumppaneita ja usein saammekin nauttia pientä ylellisyyttä heidän tarjoamanaan, kuulemme uusia juttuja, saamme tarjouksia tai rentoudumme hieronnassa. 

Lasi kuohuvaa on perinteisesti aloittanut risteilyt jo vuosia, ehkä alusta asti, sitä en valitettavasti muista, oliko niin jo ensimmäisellä risteilyllä.

Kun puhumme alallamme toimivista ihmisistä, meille ominaista on se että kun olemme mukana koulutuksessa, me myös olemme mukana siellä. Ja me keskitymme kuulemaamme, monesti luennoijat sanovatkin että on mukana tulla puhumaan asioista juuri talous- ja palkkahallinnon ihmisille.

Risteilyillä puhujina kuullaan alansa osaajia, ihmisiä joilla on jotain annettavaa kuulijoille. Kuulijoina risteilyjen nimen mukaisesti ovat KLT ja PHT tutkinnot suorittaneet asiantuntijat, joten myös luentojen tulee olla osaavien ihmisten pitämiä puheenvuoroja tärkeistä ja mielenkiintoisista asioista. Nostan hattua Taloushallintoliiton koulutuksia suunnitteleville, risteilyt ovat aina olleet onnistuneita. Itselläni kun on molemmat tutkinnot, on joskus ohjelma kummallakin puolella niin hyvää että on vaikea valita kummalle osallistuu. Itsekin olen muutaman kerran saanut olla puhumassa PHT -ihmisille ja on aina ilo puhua ihmisille joilta tulee hyviä kysymyksiä ja jotka selkeästi pohtivat mitä kerrottu vaikuttaa heidän työhönsä. 

Valitettavan usein olen joutunut kertomaan asioita, jotka lisäävät heidän työtään tai vastuutaan.

Kokonaisuutena on todettava tämän arkistosta löytyneen kuvan myötä, että kuten jo kirjoitinkin, Taloushallintoliitto osaa järjestää koulutuksia ja tapahtumia. Koulutustapahtumat ovat heidän henkilökuntansa erityisosaamista, se miten siellä ihmiset toimivat yhdessä ja onnistuvat kerta toisensa jälkeen luomaan mukana oleville hyvän osallistumiskokemuksen.

Laivalla ei voi unohtaa ruokaa. 

 Kuvia oli arkistossani joka vuodelta, mutten niitä tähän nyt kaikkia tuo, ruokailemme toisena iltana á la cartessa ja toisena buffeessa, molemmissa on puolensa, muttei ruokailu luonnollisesti näihin jää, halutessaan saa keittolounaan ennen risteilyn alkua ja tarjolla on kyllä monenlaista ruokaa koulutuksen tauoilla. Itselleni yksi "ihan pakko" on katkarapuleipä, koska missään ei saan sitä niin herkullisena kuin laivalla – tai sitten vaan kuvittelen niin. 

Koska ruokaa saadaan koulutukseen liittyen paljon, ei käytännössä kuitenkaan ole missään kohdin niin paljon nälkä että voisi syödä sitä järkevästi. 

Mutta laivalla on aivan loistava systeemi: voin käyttää aamupalaan tarkoitetun osuuden maksamalla sillä arvonsa verran aamupalasta laivan promenadin kahvilassa, niinpä olenkin jo vuosia nauttinut aamupalani siinä molempina aamuina. 

Risteilyillä puhujina kuullaan alansa osaajia, ihmisiä joilla on jotain annettavaa kuulijoille. Kuulijoina risteilyjen nimen mukaisesti ovat KLT ja PHT tutkinnot suorittaneet asiantuntijat, joten myös luentojen tulee olla osaavien ihmisten pitämiä puheenvuoroja tärkeistä ja mielenkiintoisista asioista. Nostan hattua Taloushallintoliiton koulutuksia suunnitteleville, risteilyt ovat aina olleet onnistuneita. 


Laivalla ei voi unohtaa ruokaa

Itselläni kun on molemmat tutkinnot, on joskus ohjelma kummallakin puolella niin hyvää että on vaikea valita kummalle osallistuu. Itsekin olen muutaman kerran saanut olla puhumassa PHT -ihmisille ja on aina ilo puhua ihmisille joilta tulee hyviä kysymyksiä ja jotka selkeästi pohtivat mitä kerrottu vaikuttaa heidän työhönsä. Valitettavan usein olen joutunut kertomaan asioita, jotka lisäävät heidän työtään tai vastuutaan. 

Koska risteily on asiantuntijoille, kuulemme välillä myös asiakaspalvelun rajapintaan sisältyviä puheenvuoroja, mitä se tilitoimiston asiakas haluaa ja toivoo? Näitä esityksiä saamme nykyisin kuulla etenkin minimessujen puheenvuoroissa, minimessut järjestetään PHT risteilyn viereisessä tilassa kokousosastolla. Ne ovat mukava lisä tähän tapahtumaan.


Vuonna 2020 jolloin matkustimme eri laivalla ja pienemmässä koulutustilassa oli menomatkalle luvattu myrskyä, mutta laiva ei kovin paljon kuitenkaan keinunut luulimme sen jääneet tulematta. Kun lähdimme takaisin Tukholman satamasta, oli PHT -puolen luennot juuri hetki sitten alkaneet ja samalla hetkellä kun laiva siirtyi ns. avomerelle sataman suojista tuli selväksi että myrsky oli vain tullut vähän myöhemmin. Havahduimme todellisuuteen kun aallot löivät koulutustilan ikkunaan eikä ikkunasta näkynyt kuin hurjana vellova meni. Laiva oli pienempi kuin se millä yleensä risteily tehdään, joten saimme osamme myrskyn puhurista. Mutta kaikki hyvin ja jo illalla alkoi tyyntyä. Mielenkiintoista oli, kuten kuvasta näkyy, meri velloi mutta jostain kauempaa aurinko loi sateenkaaren meren ylle.

Kun KLT risteilyä risteiltiin 20 kerran vuonna 2020, muistettiin monia risteilyllä ahkerasti käyneitä, meitä on kaksi jotka olemme olleet jokaisella risteilyllä ja saimme paitsi seuraavan vuoden risteilyn veloituksetta myös mukavan "laukun" jossa kuohuviiniä ja lasit, oli kiva tulla yllättäen muistetuksi, vaikka en toki muistamisten takia risteilemässä ole käynyt. Moni on käynyt koko sen ajan kun se on mahdollista ollut, mutta jos KLT tai PHT pätevyys on tullut hankittua myöhemmin ei ole voinut jokaisella risteilyllä olla – joku ilo on siis pitkästä iästäkin.

Tämä kuva on otettu jossain kohdin risteilyä kun olen käynyt kannella happea haukkaamassa, vuonna 2022. Julkaisen sen tähän, koska se kuvaa sitä fiilistä jota itselläni näillä risteilyillä on. 

Ja mikä on ollessa, hyviä luentoja, mukavia kollegoita ja herkullista ruokaa.

Tämä kuva on tässä koska se on harvinainen. En yleensä koskaan ota ikkunahyttiä vaan otan hytin promenadin puolelta siitä yksinkertaisesta syystä että siinä on "ikkunalauta" joka tuo hyttiin fiiliksen suuremmasta tilasta, tai no sehän on vähän suurempi. Mutta tämä kuva on juurikin vuodelta 2020 jolloin matkustimme laivalla jossa ei näitä hyttejä ollut.

Loppuun kuvia omasta somestani, miten on tullut risteilyllä sometettua, toki kuvia somestani olisi paljon, paljon enemmän mutta poimin tähän muutaman. Viimeinen kuvani jää muistoihin, oli aika jolloin käytimme maskia, toivon mukaan sitä ei tarvitse enää käyttää, vaikka toki se voisi olla hyvä lisä buffee ruokailuihin ainahan meillä on flunssaa sun muuta – ruoka tulisi suojattua. No tällaista käytäntöä ei tulossa ole, joten se siitä.


Kun risteilimme ensimmäisen KLT risteilyn, meitä oli vain pieni joukko, mieheni Hans oli silloin mukana seuralaisena ja kun 20. risteily lähestyi, puhuimme että hän voisi tulla taas, ikään kuin 20 vuoden kunniaksi, mutta se oli valitettavasti juurikin poikkeusvuosi emmekä nähneet sitä järkeväksi. Mutta hän tuli mukaan seuraavana vuonna ja tulimme kuvatuksia ehkäpä juuri hänen hauskan t-paitatekstinsä takia.

Tässä lyhyesti kolme edellistä KLT- ja PHT-risteilyä, innolla odotan seuraavaa, se risteilläänkin jo ihan pian 21.9.-23.9.2023, ohjelmaa katsoessani tulee taas tilanteita, joissa on lähes arvalla ratkaistava kummalle puolelle osallistuu.

Ilmoittautuminen taitaa olla jo suljettu kun kaikki paikat on myyty, jos kovasti haluat mukaan, kannattaa kysyä Taloushallintoliitosta onko jonotuslista peruutuspaikoille kovin pitkä.

Jos olet mukana, tule juttusille. Ja kaikille teille jotka mukana olette – mukavaa ja antoisaa risteilyä! 

Palaillaan risteilyn tunnelmiin täällä blogissa sekä tietenkin somessa - sekä nyt ihan uutena myös podcastissa.

Riikka