Palkkapäivä by AlmaTalent

27.12.2018

Juuri ennen joululoman alkamista sain ilon toimia puheenjohtajana AlmaTalentin järjestämässä palkkapäivässä. Palkkahallinto, siinä tapahtuvat muutokset ja sen parissa työskentelevät ammattilaiset ja asiantuntijat ovat jo pitkään olleet lähellä sydäntäni. Oikeastaan siitä lähtien, kun tajusin miten erityistä osaamista sillä alalla tarvitaan.
Siksikin oli mukavaa olla mukana puheenjohtajan roolissa.

Minulle oli avauspuheeseen mietittynä ajatuksia teemalla "Palkkahallinto muutosten edessä"
Ja sitähän se tosiaan on ollut, muutosta muutoksen perään eikä vauhti näytä hiljentyvän. Tietosuojalaki, Rahanpesulaki, Tulorekisteri, Vuosilomalain muutos, Työaikalain muutos, Ennakkoperinnän muutos, Verokorttien uudistus... listaa voisi jatkaa loputtomiin, siltä ainakin tuntuu. 

Ensimmäisenä asiantuntijapuheenvuorona kuulimme Tomi Peltomäkeä. Tomi tulee Verohallinnosta ja hän on oikaisulautakunnan puheenjohtaja. Aiheena tietysti uusiutuva ennakkoperintä ja muut verotuksessa nyt ajankohtaiset aiheet. Tomi on hyvä puhuja, kuivahkosta aiheesta huolimatta häntä jaksaa hyvin kuunnella ja hän osaa kertoa asioita esimerkin voimin, jolloin ne myös jäävät mieleen. Tomia on aina ilo kuunnella.


Ensimmäisen luennon jälkeen otettiin kuva AlmaTalentin someen, ja olihan se ilo olla samassa kuvassa Tomin kanssa.

Tomin jälkeen sain kutsua lavalle Antti Kondelinin, Antilla on todella kunnioitettavan pitkä ura palkkahallintoa lähellä olevien asioiden parissa. Antti kertoi meille vuosilomalain muutoksista sekä tulevista muutoksista Työaikalain osalta. Monet muutokset tuntuvat ensikuulemalta pieniltä, mutta kun pysähtyy hetkeksi ja miettii niiden merkitystä, on aivan selvää, että tähän uudistuksen on perehdyttävä, kun se aikanaan saa lopullisen muotonsa. Ennen oman yrityksensä perustamista EK:n palkkalistoilla vuosia olleena Antti omaa sen edunvalvonnallisen taustan, että hän osasi hyvin pohtia eri uudistuskohtien merkitystä ja sitä miten vaikuttanee käytäntöön erilaiset määräykset, joissa kuitenkaan ei ole viety ajatusta ihan loppuun asti. Omia ajatuksia terveesti herättelevä puheenvuoro toi monin tavoin esille sen, miten jokin selkeältäkin vaikuttava kohta voi tuoda käytännön tekijöille ongelmia, kun asiaa ei ole määritelty tarkemmin.

Lounastimme Antin puheenvuoron välissä Growne Plazan herkullisen joululounaan merkeissä. Ruoka oli todella hyvää ja siinä oli juuri sellaisia makuja, joista pidän erityisesti, kuten vaikkapa mäti / smetana / sipuli. Myös jälkiruokapöytä oli ylellinen. Se oli paitsi herkullinen, niin kaunis että sitä oli aivan "pakko" kuvata. 

Ruokailun päätyttyä jatkoimme Antin kanssa, Antin jälkeen sain kutsua seuraavasta aiheesta meille kertomaan Leena Juuselan, Tuokko Oy:stä Aiheena juuri hyvinkin ajankohtainen aihe; Tulorekisteri.  


Tulorekisteri on itselleni erittäin tuttu aihe, olen puhunut erilaisissa koulutuksissa siitä noin vuoden. Tulorekisteri tulee muuttamaan monia palkkahallinnon toimintatapoja. Kaikkia muutoksia emme varmasti vielä edes tule ajatelleeksi. Leenalla oli haastava tilanne puhua Tulorekiserin keskeisimmät asiat lyhyessä ajassa.
Luennon kysymys kun ei ole "Miten Tulorekisteri muuttuu vuodenvaihteessa?" koska kysymys ei ole siinä tapahtuneesta muutoksesta.
Kysymyksessä kun on kokonaan uusi asia ja tapa toimia. 

Viimeisestä puheenvuorosta vastasi Anna Perho, hänen aiheenaan oli jatkuva muutos ja se miten muutoksen keskellä voi elää stressaamatta liikaa, miten muutoksessa voi johtaa itseään ja muita. Juuri palkkahallinnon koulutuksessa hyvinkin ajankohtainen aihe. Anna otti yleisönsä valloittavalla olemuksellaan ja miellyttävällä tavallaan puhua asioista. Hänen puheenvuoronsa herätti monia uusia ajatuksia.

Kaiken kaikkiaan oli itselleni uusi ja mielenkiintoinen kokemus toimia puheenjohtajan tässä tilaisuudessa, se oli hyvin järjestetty. Kaikesta näkyi, että AlmaTalent on järjestänyt vastaavia tilaisuuksia jo kauan, Growne Plaza taas on paikka, jonka henkilökunnalle tämän tyyppisten tilaisuuksien järjestäminen on tuttua - kaikki toimi ja ruoka oli erinomaista. Kiitos järjestäjille, kiitos hotellille ja ennen kaikkea kiitos puhujille, jokainen pysyi hyvin aikataulussaan, eikä minun puheenjohtajana tarvinnut käyttää annettuja "minuuttikylttejä" muistuttaakseni aikataulusta. 


Taas kerran on todettava, miten kunnioitettava työ on palkka- ja henkilöstöhallinto kaiken muutoksen keskellä. Palkan kun on kuitenkin edelleen tultava palkansaajalle oikein ja ajallaan.Vuoden vaihtuminen lähestyy, siirrymme siis ihan pian Tulorekisterin aikaan.

Koulutus ja kouluttautuminen tulee olemaan edelleen tärkeää, ehkä jopa entistä enemmän 

Näillä ajatuksin, tsemppiä ja jaksamista ihan jokaiselle alalla toimivalle!

Terveisin

Riikka