PHT13 projektityön videon kuvaukset

28.02.2018

PHT, PalkkaHallinto Tilitoimistossa, on koulutus joka kestää noin vuoden. Joukko innokkaita opiskelijoita aloittaa aina uuden kurssin syksyllä. Kahta ensimmäistä vuosikurssia lukuun ottamatta olen saanut ilon laatia opiskelijoille projektityön, jossa seurataan paitsi substanssin osaamista, myös asiakaspalvelua ja tilitoimiston omien palvelujen tarjoamista asiakkaille.

Projektityö jonka jokainen kurssilainen tekee, tuodaan käytössä olevalle oppimisalustalle helmikuussa. Työtä ohjeistetaan videolla jossa kerron mitä tästä tehtävässä haetaan ja miten se tuli tehdä. Aikanaan kävin kertomassa samat asiat paikan päällä, mutta nykyisin on tehty video, joka talletetaan myös oppimisalustalle. Tämä on koettu hyväksi senkin vuoksi, että näin jokainen opiskelija voi katsoa sen kun tehtävää tekee tai kun on muuten hänen omille aikatauluilleen sopiva hetki.

Jokainen joka tuntee minut vähän paremmin tietää, että suhtaudun työhöni vakavasti ja kunnioitan palkkahallinnon parissa työskenteleviä ihmisiä todella paljon. Mutta minut tuntevat tietävät myös, että aina välillä pitää ottaa mukaan myös huumoria, se sopii silloin kun varsinainen asia ei tästä kärsi. Se että tuomme tähän talous- ja palkkahallinnon alaan myös sopivasti huumoria ei varmasti ole yleisesti ottaen pahaksi alan kiinnostavuudenkaan kannalta. Toki tämä tämänkertainen huumorihetki ei ehkä varsinaisesti alan houkuttelevaisuutta paranna, mutta oli meillä ainakin itsellämme hauskaa. 😊

Se että tuomme tähän talous- ja palkkahallinnon alaan myös sopivasti huumoria ei varmasti ole yleisesti ottaen pahaksi alan kiinnostavuudenkaan kannalta.

PHT13 projektityön tekeminen on työtä ilman huumoria, toki mielikuvitusta siinäkin tarvitaan sen jälkeen, kun ne varsinaiset "kovat asiat" on ensin mietitty. Sen jälkeen nimittäin pitää keksiä ne tarinat näiden asioiden kysymiseksi. Kaikki projektityössä kertomani asiakkaiden kysymykset ovat periaatteessa totta. Ne ovat tapahtuneet, mutta enhän niitä sellaisena voi kirjoittaa, joten keksin yritykset ja yhteyshenkilöt näihin tapauksiin. Voin siis mainostaa näitä tv:stä tutulla lauseella "Perustuu tositapahtumiin"

Kun työn kirjallinen osuus on valmis, teen videon jossa kerron tehtävästä opiskelijoille. Video on toki täyttä asiaa, mutta sen ympärille oli tänä vuonna hauska tehdä myös tarina. Tämä tarina ei tosin välity opiskelijoille, jos he eivät satu seuraamaan asiantuntijaprofiiliani Facebookissa tai seuraamaan tätä blogia.


Mitä siis tapahtui videon kuvauksissa?

Kun oli kuvauksen aika, ilmestyikin kuvaajaksi meidän toimistolla majaansa pitävä kovin vakava "missi". Tämä missinukke toimii Hansin kuvastudiolla valomallina, joskus hän saa ylleen testimielessä Pitsimissikisan asustusta (omistamme kyseisen kisan) Mutta suurimman osan ajasta hän vain seisoskelee jossain nurkassa. Niinpä hän nyt päättikin sitten alkaa tositoimiin! 

Minä olin toki hämmästynyt asiasta kuten arvata saattaa, mietin että mitä ihmettä mitä tästä nyt tulisi, kun video pitäisi ihan asiallisesti saada kuvattua!

Hän vaan totesi minulle, että koitapa nyt mennä omalle paikallesi, kyllä minä olen niin monta kertaa ollut mukana, kun Hans on kuvannut, että kyllä minä jo osaan itsekin. Ja mikäpä siinä muu auttoi, kun mennä tuolille istumaan ja suhtautua asiaan niin että tilanne on ok. Hans kävi kurkkimassa nurkan takaa ja totesi vaan että hyvin se sujuu, itse olin vielä vähän epäileväinen kuten kuvasta näkyy.

Mutta sitten ajattelin, että katsotaan mitä tulee ja aloin puhumaan omaa osuuttani, vaikka jossain kohdin hiukan hymyilytti, kun kameran takana olikin meidän missinukke eikä Hans kuten olin tottunut. Mutta suoriuduin omasta osuudesta kai kuitenkin ihan kohtuudella, sanoissa sekosin vain kerran niin ettei videota tarvinnut pätkäistä kuin yhdestä kohdin.

Lopulta oli video kuvattu ja Projektityö PHT13 on nyt tekemistä vaille valmiina, siinä onkin taas opiskelijoille tekemistä omien töidensä ohella. Arvostan jokaista, joka on tähän opiskeluun lähtenyt mukaan ja uskon että se varmasti kannattaa. Kun he sitten kesällä palauttavat tehdyt työt oma osuuteni taas jatkuu niiden tarkastamisella. Silloin tehdään taas sitä vakavaa työtä ja uskon että meidän missinukke pysyy omissa oloissaan. Häntä kun eivät nämä kovat substanssiasiat niinkään kiinnosta. 😊

Kuten sanottu, palkkahallinto on taitolaji. PHT koulutus jatkuu kuten ennenkin, ensi syksyllä alkavaan kurssiin on jo ilmoittautumisia. Tentti muuttuu, ei niinkään tenttinä, mutta pääsyvaatimuksiltaan. Tenttiin kun on jatkossa mahdollisuus hakea osallistumista, vaikka ei olisi kyseistä kurssia käynyt. Itse kurssilla monet kerrat istuneena ja monien vuosien opiskelijoita kuunneltuani, voin kyllä ihan vilpittömästi suositella kurssin käymistä. Sieltä oppii paljon, myös ne opiskelijat joilla on ollut vankka kokemus jo ennestään, ovat olleet sitä mieltä, että juurikin kurssin käyminen oli hyödyllistä. Ja saahan sieltä aivan mahtavan verkoston itselleen! Kurssilla on vuosittain vajaa kuusikymmentä opiskelijaa, kovin moni palkkahallinnon parissa työskentelevä ei sellaista vertaistukiverkostoa kovin helpolla pysty hankkimaan. PHT palkanlaskijoilla on myös oma Facebook -ryhmänsä, jossa hyviä keskusteluja voi jatkaa kurssin jälkeen, kun tentti on suoritettu.

t. Riikka

p.s.

Videosta tuli ihan ok, vaikka kuvaaja taisikin olla ensi kertaa liikkeellä kuvaajana, kameran toisella puolelta hänellä on kyllä kokemusta. Toki emme voi varmasti tietää mitä hän on tehnyt ennen kuin tuli meidän toimistoon, tai oikeastaan Hansin studiolle asumaan. Tiedämme että hän asui ennen Raumalla sijaitsevassa moottoripyöräliikkeessä, siellä elämä varmasti oli aika erilaista, ainakin käytettävät asusteet olivat eri tyylisiä. Mutta muuta emme hänen elämästään tiedä. Kiltti ja aika hiljainen hän on, mitä nyt joskus tekee näitä tempauksia.

Hän on muuten lopen kyllästynyt siihen, että kutsumme häntä missinukeksi, hänellä taisi nytkin olla mielenosoitus päällä, kun tuli kuvaamaan kaljuna, hänellä kun on vaaleat sekä tummat pitkät ihanat hiukset käytettävissä, mutta oli jättänyt kaappiin molemmat vaihtoehdot.

Joten jos sinulla on hyviä ehdotuksia meidän missinuken nimeksi, kerro minulle. Katsotaan jos saataisiin hänelle joku nimikin 😊

Kuvausterveisin

Riikka