Synttärit - blogia kirjoitettu yhdeksän vuotta, yhdeksän muutoksen vuotta...

09.01.2018

Tänään, juuri tänään, olen kirjoittanut blogia yhdeksän vuotta. Paljon on mahtunut niihin vuosiin, alallamme on tapahtunut paljon. Tosin jos vähänkin vakavasti mietin, seuraavat yhdeksän vuotta tulevat olemaan varmasti yhtä vilkkaita muutoksen vuosia, ehkä jopa vilkkaampia. Ohessa ajatuksia vuosien kirjoittamisen linjoista ja tapahtumista.

Vuosien saatossa itsekin olen laajentanut kirjoittamisesta puhumiseen ja aloittanut YouTube videoiden tekemisen, hauskasti sanottuna vloggaamisen. Mutta vaikka pidän puhumisesta niin pidän kyllä myös kirjoittamisesta enkä tule tätä blogia niin vain jättämään.

Mutta nyt aluksi jokaiselle lukijalle virtuaaliset pikkuleivokset, onhan blogilla ysisynttärit 😄

Kuten alussa sanoin, monenlaista on tapahtunut, keräsin tähän blogin sellaiset kirjoitukset jotka kuvaavat muutosta ehkä parhaiten. Luin silmäilemällä läpi omat kirjoitukseni ja kommentoin niistä jos minulla on jotain kommenttia. Yhtään sellaista kirjoitustani en ole tähän linkittänyt, jonka sisältö on ollut puhtaasti kertomusta jostakin kurssista tai vastaavasta. (niitäkin kun on tullut tänne kirjoitetuksi)

Ihan ensimmäinen kirjoitukseni tänne blogiin - yhdeksän vuotta sitten:

Blogini yhdeksän menneen vuoden sisältö siis tässä tiivistettynä, olkaapa hyvä! 

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/verotili-tulee-oletko-valmis/


Verotili tuli ja meni, meillä on taipumus tottua asioihin ja siksi onkin lievästi tylsää kun alallamme mikään muu kuin muutos ei ole ikuista. Verotili oli monelle kauhistus aikanaan ja vähintään yhtä moni jäi sitä kaipaamaan kun se poistui käytöstä OmaVeron korvatessa sen.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/sepa-1-1-2011/


SEPA tuli ja jäi, muttei sitä enää juurikaan kukaan ajattele sen enempää, siitä on tullut arkea. Itselläni aikanaan tapahtui hauskoja asioita sen suhteen, yllä asiallinen kirjoitus aiheesta, alla surkuhupaisa tapaus, joka ei silloin naurattanut, nyt jo kyllä.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/pieni-sepa-tarina/


Verotilistä ja siihen liittyvistä tilitoimiston asiakkaalleen tarjoamista uusista mahdollisista palveluista tuli myös kirjoitettua aikanaan:

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/tilitoimistoilla-edessaan-uudet-haasteet/

Jokainen silloin taloushallinnon alalla työskennellyt muistaa kyllä miten Verotilin kanssa samaan aikaan tuli Katso. Itse sain olla sen kanssa hyvinkin läheisesti tekemisissä ja testaamassa. Sain myös "oppitunnin" siitä miten huolellisenkin testaamisen jälkeen voi ohjelmistoon jäädä paha moka. Käytimme aikaamme testaamiseen säästelemättä - kun sitten iso määrä tilitoimistoja kirjautui yhtäaikaa palveluun - se kaatui. Aivan, sitäpä ei oltukaan testattu, montako käyttäjää se kestäisi samaan aikaan...

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/katsoa-katsomassa/

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/katson-jalkimaininkeja/

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/kevaan-kiireiden-keskella-viela-kerran-katsoa-ja-verotilia/


Olen ollut jo vuosia huolissani tilitoimistojen henkilökunnan jaksamisesta ja tässä kirjoituksessani otan ehkä itselleni harvinaisen suorasanaisesti kantaa siihen asiaan. Toivon myös yhteistyötä työnantaja- ja työntekijäliittojen kesken - se tosin taitaa olla turha toive. 😔

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/tilitoimiston-kiireet-ja-palkkakehitys/


Sähköisten palkkalaskelmien puolestakin tuli puhuttua, nyt kun tänä päivänä puhun EU:n tietosuoja-asetuksesta tuli se mieleeni kun tätä kirjoitustani luin. Jos kirjoittaisin tämän nyt, korostaisin siinä vielä verkkopankkiin lähetettävien palkkalaskelmien tietoturvaa. Henkilötietolain tosin mainitsen tässäkin jo.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/palkkahallinnon-sahkoistaminen/


Seuraava kirjoitukseni on yksi luetuimmista ja lainatuimmista. Kahden tilitoimiston (minulle tuntemattomien) kotisivuilta olen oman tekstini löytänyt - heidän omanaan. Siis ilman mitään mainintaa siitä mistä teksti on tullut, se on kirjoitettu heidän kotisivujensa osioon jossa on kirjoituksia asiakkaille tiedoksi. Teksti on pitkälti ajankohtainen vieläkin ja nämäkin lainaukset olivat tapahtuneet paljon alkuperäisen tekstini julkaisemisen jälkeen. Moni kehotti minua tekemään asiasta jutun tai vaatimaan korvauksia. En ole lähtenyt siihen, ilmeisesti olen sitten hyvin kirjoittanut ja olenkin ajatellut että suhtaudun asiaan samoin kuin yhden koulutusorganisaation henkilö (kun heidän kurssinsa sisältö oli kopioitu nimeä myöten lähes täydellisesti toisaalle) Hän nimittäin totesi että pitänee olla ylpeä kun on kelvannut, vanha sanonta kun sanoo: "Varasta vain parasta" 😀Näin siis minäkin ajattelin että olin onnistunut kirjoittamaan kirjoituksen joka oli ollut niin osuva että jotkut halusivat jakaa sen omana tekstinään. Tosin olin ja olen edelleen vähän huolestunut siitä etteikö alamme ihmiset tiedä ettei toisen tekstejä saa lainata kertomatta kenen tekstistä on kysymys. Toivottavasti sinä hyvä lukijani olet tiedostanut tämän asian?


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/kulujen-vahennyksesta-verotuksessa-tyovaatteet/


En ole koskaan ollut puoluepoliittinen henkilö ajatuksiltani ja olen aina pyrkinyt olemaan ottamatta kantaa niihin asioihin millään tavalla silloinkaan kun ne sivuavat rakastamaani taloushallintoa. Olen pyrkinyt kirjoittamaan myös kohtuullisen "siististi" aiheista jotka liittyvät jollakin tavalla kollegiaalisiin suhteisiin. Tämä kirjoitus on ehkä yksi kantaa ottavimmista tämän tyylisistä kirjoituksista mitä ainakin toistaiseksi olen kirjoittanut, eikä sekään ole varsinaisesti puoluepolitiikkaa. Mutta oli mielenkiintoista lukea mitä silloin ajattelimme asiasta tätä pohtivassa ryhmässä. Kirjoitin tästä paljon silloin eri viranomaisille lausuntoja, Palkkalautakuntaa emme saaneet, mutta saamme onneksi Tulorekisterin.


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/poliittisten-tahojen-aika-toimia-hallinnollisen-taakan-vahentamiseksi/


Tässä otan itselleni harvinaisen suoraan, omasta näkökulmastani kantaa kysymykseen joka tuntuu aina vain olemaan epäselvä. Nyt tosin tänä päivänä jo näyttäisi siltä että verohallinto on kantaansa lieventänyt ja ollaan astuttu iso askel kohti järkeä tässä ikuisuuskysymyksessä, hyvä niin.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/palkkaa-vai-tyokorvausta-joko-nyt-olisi-aika-muuttaa-saannos-vastaamaan-nykyaikaa/


Pääsääntöisesti pyrin kannustamaan ja auttamaan kaikkia alalla toimivia aina kun se on mahdollista. Uskon posiviiviseen voimaan, siksi pyrin jakamaan sitä. Joskus olen jakanut pientä kritiikkiäkin, tässä ehkä se kirjoitus joka tähän astisista kirjoituksistani on kriittisin, eikä senkään tarkoitus toki ole mollata ketään vaan kannustaa hetkeksi pysähtymään ja miettimään asioita.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/taloushallinto-on-tarkea-tyo/


Verotuksen suhde politiikkaan saa tässä ehkä vähän sapiskaa. Demokratian huonoin puolihan on se ettei mitään oikeasti hyödyllistä tahdota saada aikaan jos siinä on joku taho jolle asia ei ole miellyttävä ja kaikkiahan ei yleisesti ottaen koskaan voi miellyttää. Suomessa vaaleja on liian usein kun kaikki vaalit ovat aina eri aikaan, siksi mitään ei tapahdu:

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/verotus-ei-saisi-olla-politiikkaa/


Monen kollegan mainonta on minua ihmetyttänyt oikeastaan siitä asti kun mainontaa on alallamme ollut. Silloin kun oman toimiston aloitin 1988, tilitoimistoilla ei ollut mainoksia. Keltaisilla sivuilla oli ilmoitus, koska verottaja silloin oli sitä mieltä että jos ei siellä ilmoitellut, ei tehnyt sitä vakavissaan ja alkoi miettimään oliko kyseessä ollenkaan yritystoiminta. Mutta lehdissä mainostaminen olisi katsottu kertovan että tilitoimistolla oli pulaa asiakkaista eikä sellaista mainetta siihen aikaan kukaan halunnut. Kun sitten mainoksia alkoi olla, ne ovat monesti mielenkiintoisia:

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/tilitoimistojen-mainonta-on-mielenkiintoista/


Tässä on kirjoitus jonka otsikkoa aina vieläkin toistan jossain yhteyksissä, koska totuus on että harmaalla taloudella ei ole verovelkaa. Tämä nostatti tunteitani aikanaan kun verovelkoja alettiin julkaista jos ne olivat määrältään isompia, julkaisun raja oli aluksi tosi matala, mutta onneksi sitä vähän nostettiin ennen kuin laki tuli voimaan. Julkaisemista puolustettiin ja puolustetaan yhä sillä että näin harmaata taloutta pidetään kurissa. Aina kun kuulen tämän en tiedä pitäisikö itkeä vain nauraa. Harmaa talous on sitä että tuloja ei ilmoiteta. Verovelka syntyy siitä että ilmoitettua veroa ei pystytä maksamaan. Miten siis harmaalla taloudella voi olla verovelkaa?


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/harmaalla-taloudella-ei-ole-verovelkaa/

Olen aina arvostanut palkkahallinnon ammattilaisia ja tulen aina heitä arvostamaan, tämä on yksi niistä kirjoituksistani, jossa tuon asiaa esille:

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/palkkahallinto-on-kunnioitettava-uravalinta/


Lomautukseen liittyvät asiat ovat pahimmassa tapauksessa todella kustannuksia synnyttäviä työnantajalle. Ja arkijärjellä käsittämättömiä. Tämä kirjoitukseni on varoitus tilitoimistoille, jotta he osaavat huolehtia asiakkaidensa eduista. Samasta aiheesta olen tehnyt videon muodossa tietoiskun myöhemmin


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/opasta-asiakastasi-seuraamaan-lomautusaikoja-tai-tarjoa-seurantaa-palveluna/


Tämä taitaa ollakin ensimmäinen ihan oikea kirjoitukseni Tulorekisteristä täällä blogissa. Sitä tulee varmasti lisää ja siitä tulee julki myös tietoiskua ja koulutusta.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/palkkahallinto-kehittyy-kohti-kansallista-tulorekisteria/


Hermot meni siihen miten yrittäjät eivät tajua että vastaamattomuus sähköpostiin toimii yrityskuvaan vaikuttavana asiana kuluttajille - asiakkaille. Jos nyt kirjoittaisin tämän saman, voisin lisätä jo esimerkkejä paljon enemmän kun järjestimme hyväntekeväisyysgaalaan viime syksynä. On käsittämätöntä ettei yritys vaivaudu kirjoittamaan "kiitos, mutta ei kiitos" Miten yrittäjät voivat olla niin ymmärtämättömiä sille miten se vaikuttaa siihen joka viestin lähetti, varsinkin pienellä paikkakunnalla, jokainen viestin lähettäjä on potentiaalinen asiakas, ei välttämättä siinä ominaisuudessa kun viesti on lähetetty, mutta jossakin muussa ominaisuudessa.

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/vastaatko-sahkoposteihisi/

Kannatuspuheenvuoroa Tuklorekisteristä, samalla avaan sen hyötyjä.


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/kansallinen-tulorekisteri-meilla-ei-ole-varaa-olla-ilman/

Tämä kirjoitus pohjautuu omiin kokemuksiin siitä miten oikeuslaitos toimii ja mietin kirjoituksessani sitä missä on uhrin oikeusturva talousrikoksissa. Näistä kerrotuista jutuista toinen oli erityisen rankka ja aikaavievä, surullinen tapaus joka hetkeksi meinasi viedä uskoni tilitoimistoihin asiakkaiden asioiden hoitamisessa, ei pelkästään tämän kyseisen tilitoimiston vuoksi, vaan muutamien muiden alan ihmisten tähän asiaan suhtautumisen vuoksi. Onneksi taas pystyin palaamaan peruspositiiviseen näkökantaani jutellessani monen alalla toimivan ihmisen kanssa, onneksi löytyy myös niin monta ihanaa ihmistä alallamme. 💛


https://taloushallintoa.webnode.fi/l/talousrikos-mika-on-uhrin-oikeusturva/

Kahdessa alle linkittämässäni kirjoituksessa pohdin sekä menneiden aikojen muutoksia että tulevia uudistuksia. Vain muutos todellakin on ikuista. Olemme sellaisella alalla. Olen tehnyt kirjanpitoja jo 33 vuotta ja kovin moni asia on nyt toisin kuin silloin - no debet on edelleen debet ja kredit on kredit 😎

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/tilitoimistoissa-muutos-on-ikuista-yha-kiihtyvalla-tahdilla/

https://taloushallintoa.webnode.fi/l/tilitoimistosta-taloushallinnon-palvelukeskukseksi-mita-mielta-sina-olet/

Takana on siis yhdeksän vuotta taloushallinnon blogikirjoittelua. Tiedottamista ja asioiden esilläpitämistä olen nykyisin tehnyt muullakin tavalla, mutta jatkan tätä edelleen, toivottavasti ainakin seuraavat yhdeksän vuotta. 😊

Synttäritunnelmin

Riikka


ps. toivottavasti näemme mahdollisimman monen kanssa Tili- ja veropäivillä Finlandiatalossa 22.1.2018 - 23.1.2018

Tulkaa moikkaamaan! 🙋