Taloushallintoliiton Kesäpäivät 

17.06.2019

Taloushallintoliiton Kesäpäivät on tapahtuma, johon olen perinteisesti osallistunut jo vuodesta 1998 alkaen. Se oli vuosi jolloin tilitoimistoni täytti 10 vuotta, Taloushallintoliitto (silloinen Kirjanpitotoimistojen liitto) täytti 30 vuotta ja toimistoni pääsi tämän liiton jäseneksi. Ensimäiset Kesäpäiväni olivat siis juhlavat kun samalla juhlittiin 30 vuotiasta. Mutta mukavat ne ovat olleet aina. Kaikki ne 21 kertaa aikaisemmin ja mukavat ne olivat nytkin.

Matka sujui mukavasti bussilla Raumalta Jyväskylään, vain yksi vaihto eikä aikaakaan mennyt kovin paljoa enempää kuin normaalireissuun Helsinkiin.

Kesäpäivät alkoivat mukavasti etkoilla, osa etkoilijoista saapui vähän myöhemmin oltuaan ensin golfaamassa.


Joka vuosi Kesäpäivillä on jotain uutta ja samalla myös pysyvää, sitä mihin olemme tottuneet ja josta pidämme. Laadukkaat puheenvuorot ovat yksi johon Kesäpäivillä voi aina luottaa, niistä saa aina jotain uutta omaan tietoreppuunsa, vahvistusta jo tietämäänsä ja uusia ajatuksia, uutta näkökulmaa jo tuttuihinkin aiheisiin. 

Tietoa ja uusia ajatuksia saa myös yhteistyökumppaneiden osastoilta, niissä on aina käyty mielenkiintoisia keskusteluja ja saatu mukaan jotain pientä kivaa, osallistuttu arvontaan ja aina välillä olen voittanutkin jotain, tänäkin vuonna pullon kuohujuomaa.

Hyödyllisiä ja mieltä piristäviä ovat myös keskustelut kollegoiden kanssa, puhun siitä usein enkä tule siitä puhumista lopettamaan, se vaan on niin hedelmällistä ja auttaa ihmisiä jaksamaan, tilitoimistoala ei ole kevyemmästä päästä vaikkei fyysisesti raskasta olekaan.

Tervetulomaljojen jälkeen vuorossa oli mukavaa jutustelua ja maistuvat alkupalat tapasten merkeissä.

Maukkaiden alkupalojen nauttimisen jälkeen saimme uskomattoman hyvää kalaa ja lisukkeita pääruuaksi - tiramisu jälkiruokana kruunasi illan.

Seuraavan aamun maittavan aamupalan jälkeen suuntasin Jyväskylän Paviljongille ja siellä jo odottivat iloiset vihreät ämpärit sekä tietysti luentoaineistot siisteissä pinoissa. 

Ämpäreiden salaisuus selvisi ennen kokousta
Ämpäreiden salaisuus selvisi ennen kokousta

Ämpäreiden tarkoitus jäi alussa vielä arvoitukseksi, mutta selvisi myöhemmin. Kun kaikki tarvittava oli käsillä olikin aika siirtyä luentosaliin.

Hyödyllisiä ja mieltä piristäviä ovat aina keskustelut kollegoiden kanssa, puhun siitä usein enkä tule siitä puhumista lopettamaan, koska se on niin hedelmällistä ja auttaa ihmisiä jaksamaan, tilitoimistoala ei ole kevyemmästä päästä vaikkei fyysisesti raskasta olekkaan. 

Tämän vuoden teemassa totta kai näkyi myös rallia! Itse ihailen sitä miten nämä koulutustilat aina koristellaan kauniisti. On mukavampi katsoa kaksi päivää kauniisti koristettua lavaa kuin lavaa jossa ei mitään olisi.

Taloushallintoliiton puheenjohtaja Antti Rantalainen avasi Kesäpäivät ajankohtaisella ja kannustavalla puheellaan.

Toimitusjohtaja Antti Soro ja viestintä- ja julkaisutoiminnan johtaja Riikka Hirsimäki toimivat koko päivien juontajina. Heidän jutustelunsa sopi hyvin yhteen ja he veivätkin mukavasti päivien kulkua eteenpäin kertoen paitsi luennoista ja puhujista myös käytännön asioista niin ettei tarvinnut miettiä mitä seuraavaksi tai missä pitäisi olla milloinkin.

Aamupäivän kolmessa ensimmäisessä luennossa saimme kuulla Erica Svärdin kertovan Taloushallinnon prosessien dokumentaariosta, Janne Fredmanin näkemyksen aiheesta Verkkolaskulaki ja uudet verkkolaskustandardit sekä Leena Rekola-Niemisen puheenvuoron otsikolla Luotettava kirjanpito -luotettavan tilinpäätöksen perusta.

Heeroksella ongittiin...
Heeroksella ongittiin...
Ongella sai kesäisiä tarvikkeita
Ongella sai kesäisiä tarvikkeita
Innox tajosi paitsi maukkaita pastilleja myös kelluvan avaimenperän
Innox tajosi paitsi maukkaita pastilleja myös kelluvan avaimenperän

Joitakin osastoja ehdin kuvaillakin, mukavasti pientä piristystä luennoille istumisen lomaan tuli kierrättyä itsellekin kassiin. 

Lounas vietettiin samalla tauolla ennen iltapäivän luentoja ja tarjolla oli myös lasillinen puna- tai valkoviiniä, taisi olla oluttakin sitä haluaville. Joillakin näin myös jotain muita juomia. Itse suosin valkoviiniä, punainen ei ole oma juttuni. Ahvenpihvi oli maukasta, paljon maukkaampaa miltä se näytti ja hyvä niin. Se oli sopivan täyttävää, muttei liian väsyttävää koska luennot jatkuivat taas.

Heeroksen pähkinöiden, Finagon pastilleiden ja Taloushallintoliiton salmiakin lisäksi Maestron Snickers auttoi väsymykseen
Heeroksen pähkinöiden, Finagon pastilleiden ja Taloushallintoliiton salmiakin lisäksi Maestron Snickers auttoi väsymykseen
Lemonsoftillakin hymy oli herkässä
Lemonsoftillakin hymy oli herkässä

Taloushallintoliiton palvelutiski odotti valmiina kun ihmiset kävelivät ensimmäisten luentojen jälkeen tauolle, kuvan otin tarkoituksella tällä kertaa niin ettei siinä ole ketään näkyvillä :)

Valmiina olivat myös yhteistyökumppanit:

Tuttuun tapaan Eduhouselta sai jäätelöä
Tuttuun tapaan Eduhouselta sai jäätelöä <3
Finagon iloiset naiset toivottivat tervetulleiksi
Finagon iloiset naiset toivottivat tervetulleiksi
Viimehetken keskusteluja ennen luentojen alkamista
Viimehetken keskusteluja ennen luentojen alkamista

Ruokailun jälkeen saimme kuulla Tytti Saarisen ja Viivi Lajusen herättelyn aiheesta Väärinkäytökset pk-yrityksessä kirjanpitäjän silmin. Tämä oli hyvä puheenvuoro, itsellänikin siitä kokemusta, tosin vähän eri näkökulmasta, mutta kuitenkin. Tähän on jokaisen tilitoimistoihmisen syytä havahtua. Pirjo Jukarainen jatkoi vähän vastaavaa asiaa puhumalla otsikolla Tunnetko rahanpesulain velvoitteet. Hänellä oli puheenvuoronsa kanssa hyvä ajoitus, tällä hetkellä kun tätä kirjoitan tilitoimistoja puhututtavat rahanpesulakiin liittyvän rekisteröintipakon ja sen hinnoittelun kanssa. Puhuja edusti poliisiammattikorkeakoulua eikä näin ollen liity lain määräyksiin, mutta jos Kesäpäivät pidettäisiin nyt, vastaanotto voisi olla katkuinen. Viimeinen luento ennen jäsenkokousta käsitteli Kirjanpitäjän salassapitovelvollisuutta ja sen puhui Katja Halonen. Hyviä puheenvuoroja kaikki, ensimmäinen päivä oli oikein onnistunut.

Jäsenkokous keräsi mukavasti ihmisiä paikalle ja aamun ämpäripyramidin tarkoituskin selvisi, jokainen kokoukseen osallistunut sai lopuksi oman ämpärin.

Antti Rantalainen piti kokouksen aluksi tervetulijaispuheen ja kokouksessa käytiin normaalien yhdistysasioiden lisäksi läpi alaa ja sen kehitystä Antti Soron johdolla. 

Koska hallituksessa on aina joitakin jäseniä myös erovuorossa, valittiin uusia jäseniä lopullisesti erovuorossa olevien tilalle.

Onnea kaikille hallituksen uusille jäsenille sekä heille jotka valittiin uudelle kaudelle. Kiitos panoksestanne yhteisen hyvän puolesta kaikille teille joiden hallituskausi Jyväskylässä päättyi.

Illalla vuorossa olikin iltajuhla jossa paitsi vietetään aikaa mukavasti yhdessä, juhlitaan Auktorisointikirjansa saavia tilitoimistoja. Muistan sen tilaisuuden vaikka siitä on aikaa, se on juhlallinen hetki.

Vihreä valo sai aikaan viihtyisän ilmapiirin ja samalla loi valoa mutta ei liian kirkkaana. Voimakas vihreä aikaansai kuitenkin sen etten ruuasta ottamiani kuvia viitsi esille laittaa, pöydässä käytettävissä olleet viinit ja kahvin kanssa tarjoiltu likööri eivät kärsineet käsittelystä, mutta kieltämättä vihreältä hohkaava pihvi tai kastike ei kovin herkulliselta näyttänyt, eikä alkuruokana tarjoiltu kala varsinkaan. Ne näyttivät kaikki juuri siltä kuin olisivat pöydällä odottaneet jo useamman päivän, joten kerron vain että sen lisäksi että olivat herkullisia, ne myös näyttivät hyviltä :)

Illalla saimme kuulla myös improvisaatiota. 

Illan päätähtenä kuulimme Pojua ja voitte varmasti arvata että sen lisäksi että olimme Esson baarissa, saunotimme pojan myös pariinkin kertaan - koska jääkiekon MM :)

Myös ansiomerkkejä jaettiin, tai pitäisi varmasti sanoa ansiomerkki, tällä kertaa kun jaettin vain yksi hopeinen merkki, liitossa pitkää työskennelleelle Päivi Laukkaselle.

Tarjolla oli todella maukasta ruokaa kuten aina, alkuruokana lohipastramia, tillimoussea, kirjolohen mätiä ja tervakastiketta, pääruokana grillattua härän sisäfileepihviä,  tryffeliöljyllä maustettua palsternakka-perunapyreetä, punaviinikastiketta, paahtojuureksia. Vaihtoehtona lihalle sain itse äärimmäisen hyvän annoksen jossa pihvi oli korvattu isolla sienellä, maistui todella hyvältä!  Jälkiruokana Tyrni-vaniljaparfait ja tyrnisiirappi kruunasi ruokailun.

Seuraavan aamuna Ari Lahdenkaupin puheenvuoro strategista oli todella hyvä, se herätti ajatuksia ja siitä sai paljon uutta mietittävää sinne ihan omaan arkeen. Kiitos Arille!

Tiliöintiautomaation hyödyntämisestä puhuivat ansiokkaasti Veli-Matti Heiskanen ja Ilkka Haavisto

Käytännön talouspäälikköpalveluista meille puhui Heikki Uurto. Elina Pienimäki ja Mervi Hyvönen taas pohtivat ovatko tilitoimiston kannalta parempia asiakkaita isot vai pienet yritykset. Janne Fredman kertoi mitkä ovat tilitoimiston oikeudet ja vastuut asiakkaan konkurssissa.

Tero Anttilaa on aina mukava kuunnella - ja häntä kannattaa kuunnella, aiheena hänellä kun oli "Mitä jokaisen talous- ja palkkahallinnon ammattilaisen tulee ymmärtää tietoturvasta"
Luento sisälsi muutamia pysäyttäviä totuuksia ja avasti varmasti ajatuksia monelle.
Timo Kaisanlahti puhui Kirjanpitolain uudistamistarpeista ja siitä onko niitä. Transaktiokohtaisesta arvonlisäverotuksesta ja siitä milloin se on tulossa ja minkälaisena kertoi Sanna Esterinen Verohallinnosta.

Taloushallintoliiton kanssa yhteistyökumppaneina on lukuisa joukko yrityksiä jotka kaikki olivat mukana Kesäpäivien toteutuksessa. Vaikka luennot ja kollegat ovat ehdottomasti tärkeimmät tekijät onnistuneessa tapahtumassa, jäisi se silti ontuvaksi ilman näiden yritysten panosta omine osastoineen. 

Kiitos siis ihan jokaiselle, jo monena vuonna samojen ihmisten kanssa jutelleena täytyy sanoa että näillä osastoilla on hyviä tyyppejä!


Kotiin tuli matkustettua aikaisemmasta suunnitelmasta poiketen junan sijaan bussilla, koska matka veikin vain Tampereelle asti, josta sain kyydin. Kesäpäivät ovat aina hyvä tilaisuus, tänä vuonna sekä luennot ja niiden aiheet että myös monet keskustelut kollegoiden kanssa olivat jotenkin entistäkin antoisampia. 

Päivistä jäi hyvä mieli ja vahva fiils siitä että olen oikealla alalla. On hyvä katsoa eteenpäin. Puheenaiheet, yhteistyökumppanit ja Taloushallintoliiton henkilökunta ovat kaikki sellaisia että ne saavat minut viihtymään näissä tilaisuuksissa. 

Ja tilitoimistoihmiset; minä vaan yksinkertaisesti tykkään heistä.

Puheenaiheet, yhteistyökumppanit ja Taloushallintoliiton henkilökunta ovat kaikki sellaisia että ne saavat minut viihtymään näissä tilaisuuksissa. Ja tilitoimistoihmiset;
minä vaan yksinkertaisesti tykkään heistä.

Tänään olisin halunnut kirjoittaa Rahanpesulain vaatimuksista tilitoimistoille, oikeastaan jo aloitinkin. Mutta huomasin että asia ärsyttää minua juuri tällä hetkellä liikaa, ei niinkään omasta puolestani vaan monen muun tilitoimistoyrittäjän puolesta. Siksi päätin vetää henkeä sen asian kanssa ja palata siihen kun vähän rauhoitun. 

Sen vuoksi oli hyvä kirjoittaa Kesäpäivistä, niistä kun ei ole kuin positiivista kirjoitettavaa. Suosittelen ehdottomasti: suorita KLT tutkinto jos et jo ole KLT, hae tilitoimistollesi auktorisointia jos sillä ei sitä vielä ole ja tule ihmeessä mukaan Kesäpäille jos et nyt jo ollut ja jos olit, mennään ensi vuonna taas. 


Seuraavan kerran 9. - 10.6.2020 Holiday Club Saimaa, Lappeenranta

Kesäpäiväterveisin

Riikka


ps. onneksi on vielä muutakin positiivista kirjoitettavaa jos ei mieli muutoin rauhoitu, Eduhouse Summit 2019 oli huippujuttu, josta kirjoitan aivan varmasti. 
Katsotaan tapahtuuko se ennen vai jälkeen Rahanpesulain...