Taloushallintoliiton Tilitoimistoristeily

18.05.2018

Torstaina starttasi ihan ensimmäinen Taloushallintoliiton Tilitoimistoristeily. Risteily lähti Turusta ja se risteiltiin Viking Linen Grace -laivalla, jonka reitti kulkee Turusta Tukholmaan. Risteily kestää vuorokauden ja meidän risteilyohjelmamme olikin täynnä asiaa, mutta mahtui sinne mukaan myös mukavaa yhdessäoloa.

Koska risteily lähti Turusta vasta illalla, oli torstaina vielä normaali työpäivä. Normaali minulla on tämä toukokuun alku ja jo huhtikuun loppukin ollut aika GDPR voittoista ja tuntuu että vauhti vaan kiihtyy, kun tuo maaginen 25.5.2018 lähestyy. Siksipä nytkin torstaihin kuului vielä yhden tilitoimiston henkilökunnalle pidetty livewebinaari tästä aiheesta.

Webinaarin jälkeen ehdin vielä pakkailla ja vastailla viesteihin sekä lähetellä kuitteja ja lomakkeita oman Tietosuojakoulutukseni ostaneille tilitoimistoihmisille. Sitten jo alkoikin Turku kutsua.

Kun kirjoitan tätä, on ulkona aurinkoista, mutta ei enää niin lämmintä, matkalla Turkuun kuitenkin aurinko vielä paistoi kesäisen lämpimästi. Turku on minulle helppo matkakohde, asuin siellä opiskelujeni jälkeen parisen vuotta ja se tuntuu edelleen jotenkin hyvinkin kotoisalta. Tosin satamassa ei silloin kovin usein tullut käytyä. 


Paula oli meidän vastaanottamassa ja antoi nimikortit ja ovikortit, Riikan ja Elinan toivottaessa tervetulleiksi aineiston ja kaulanauhan kanssa. Terminaalin aula täytyi mukavasti iloisella puheensorinalla, kun ihmiset tapasivat tuttuja ja vaihtoivat kuulumisia. 

On hyvä idea, että nimi ja yrityksen nimi ovat kaulassa isossa kortissa. Se on hyvä idea paitsi sen vuoksi että siinä nimi näkyy hyvin - minulle sen on hyvä, nimiä kun olen tosi huono muistamaan - mutta myös siksi että ristelyn ohjelma mahtuu hyvin sen kääntöpuolelle.Visma oli tällä risteilyllä Taloushallintoliiton yhteistyökumppanina ja tarjosi risteilyn alkuun kuohuvat mukavan pienen makean kera, kiitos Vismalle! 

Olen jäsenenä Facebook -ryhmässä nimeltä Tasekirjailijat, ryhmän jäseniä oli paikalla muitakin, totta kai, kaikki kun taloushallinnon alalla työskentelemme. Heistä kolmen kanssa tuli otettua ihan yhteiskuvakin.

Ensimmäisen illan ruokailu oli a´la carte, ja jo kattaus lupasi hyvää. Enkä tarkoita sitä, että lasien lukumäärä tarkoittaisi erityisen "kosteaa" iltaa, vaan että sekä lasit että ruokailuvälineet antoivat ymmärtää, että saamme maukkaan ja laadukkaan alkuruoka-pääruoka-jälkiruoka -kattauksen asiaan kuuluvine juomineen. Eikä meidän tarvinnut pettyä.Mitä kaikki ruuat sisälsivät ei minulle täysin auennut, kun ruokalistaa tutkinut, mutta alkupalana oli saaristolaisleipää, katkarapua ja kalaa, mikä on juuri sellainen alkupala joka on yksi omista suosikeistani. Pääruokana yleisesti ottaen oli jotakin pihviä, mutta kun en voi tuota punaista lihaa syödä sain kalaa. Se oli pitkiin aikoihin parasta syömääni lämpimän aterian kalaa. Se oli vaan niin suussa sulavaa, kastike oli jotain jota en osaa kuvailla ja perunatkin oli maustettu jollakin niin upeasti, että huh. Jälkiruoka nyt on lähes aina mielestäni hyvää koska pidän makeasta, toki tiettyyn rajaan asti. Tässä sitä oli juuri sopivasti. Täytyy sanoa, että kun olin samalla laivalla toukokuun 2013 alussa, tosin vähän erilaisissa tunnelmissa, tulin siihen tulokseen, että tällä laivalla ruoka on erityisen hyvää - ja kyllä, se pitää edelleen paikkansa! 

Ilta sujui mukavasti tuttujen kanssa jutellessa, kiitos Tiina kuohuvasta jota tarjosit. Poistuin jonkin ajan kuluttua koska musiikki oli niin kovaäänistä, vaikka se hyvää olikin, mutta etsin juttuseuraa ja siinä musiikissa ei oikein jutustelu toiminut.

Loppuilta tulikin vietettyä Taloushallintoliiton henkilökunnan kanssa, he ovat niin hyviä tyyppejä, että heidän seurassaan viihtyy aina. Löysimme tiemme toiseen baariin jossa jutustelu kävi paremmin. Toki kohtuullisen ajoissa oli hyvä lähteä hyttiin nukkumaan, seuraava päivä kun oli täynnä asiaa. Sen verran noita KLT Risteilyjä jo käyneenä (tänä syksynä 18 kerta) osaan pitää varani tämän asian kanssa, vaikka olisi miten mukavaa viettää iltaa hyvässä seurassa, myöhäinen ilta kostautuu seuraavana aamuna.

Niinpä sitten itse jaksoinkin aika hyvin aloittaa aamulla verotuksen ja kirjanpitoon johtavan asiantuntijan Markku Ojalan luennon kuuntelun, aiheena Markulla oli verotuksen muutokset ja uudet tunnistautumistavat sähköisiin palveluihin, Katson jäädessä hiljalleen eläkkeelle noin kymmenen vuoden uurastuksen jälkeen ja Suomi.fi -valtuuttamisen tehdessä innolla tuloaan. Markun luento oli kyllä hyvä, hän oli saanut sopivasti mahdutettua kaiken tärkeän samaan luentoon ja pystyi käsittelemään asiat hyvin, vaikka aika oli rajallinen.

Markun jälkeen palkka- ja henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija Eija Männistö jatkoi palkkahallinnon muutoksilla. Monenlaista pientä juttua on mukana, mutta suurin muutos tulee luonnollisestikin Tulorekisterin myötä. Tulorekisterin saamme käyttöömme pysyväksi työtoveriksi ensi vuoden alusta. Vuosi-ilmoitukset saamme hyvästellä ensi tammikuussa, kun teemme ne viimeisen kerran vuoden 2018 palkoista. En voi sanoa, että minulla jäisi niitä ikävä.

Taloushallinnon johtava asiantuntija Janne Fredman aloitti luentonsa pysäyttävästi. "Tilitoimistoissa on ollut ihan kauhea vuosi, eikä se vielä ole lopussa" Hän sai spontaanisti annettuja hyväksyviä huudahduksia ja aplodejakin yleisöltä. Janne varmasti kiteytti monen tuntemukset lueteltuaan monet, monet juuri tilitoimistojen maailmassa nyt esillä olevat asiat. Ja niitähän riittää: Rahanpesulaki, maahantuonnin alv-muutokset, OmaVeron ongelmat, Yhteisöjen veromuutokset, sanktioiden muutokset, Tietosuoja, sähköisten tunnistautumistapojen muutokset, Tulorekisteri..."

Jannen puheen varsinainen aihe tällä kertaa oli juurikin Tietosuoja-asetus.

Tässä välissä saimme täyttävän sämpylän ja kahvit jotta jaksamme vielä päivän loppuun ennen illallista. Kahvittelun jälkeen johtaja Ari Lahdenkauppi jatkoi aiheenaan mitä ja millaista raportointia tilitoimisto asiakkaalleen voisi tarjota. On aivan totta se mistä Ari puhui, lukujen helppo, yksinkertainen analysointi on juuri sitä lisäarvoa mitä tilitoimistojen tulisi tarjota, varsinkin niille pienille asiakkailleen. Ari on Taloushallintoliiton jäsenpalvelujen vastuuhenkilö ja luento sopi oikein hyvin juuri tälle yleisölle, kiitos Arille!


Taloushallintoliitto yhdessä laivayhtiön kanssa oli järjestänyt meille hienosti oman yksityisen ostosajan ennen laivan TaxFreen avautumista muille risteilijöille. Juha Sihvonen, koulutuspuolen johtajan veti tilaisuuden toisen juontajan osuutta hienosti ja hän kertoikin meille tässä kohdin mitä on tulossa. Viking Linen henkilökunta tuli noutamaan meidän ostoksille. Saimme myös erilaisia maistiasia, joista yhtenä oli Botegan viinien maistelua. Kuohuva jota itse maistoin oli kyllä hyvää, sillä olisi ilo juhlia sopivaa tilaisuutta.


Ostosten jälkeen luentoja jatkoi Taloushallintoliiton yksi luottokouluttaja, kirjanpitoneuvonnasta vastaava Leena Rekola-Nieminen joka toimii myös Kilan jäsenenä. Leena kävikin Kilan viimeaikaisia lausuntoja läpi puheenvuorossaan muiden aiheiden lisäksi. Leenan luennot ovat aina takuuvarmaa asiaa ja häntä on miellyttävä kuunnella. 

Tällä risteilyllä viihtyi ja samalla sai tuhdin annoksen tietoa ja kättä pidempää arkiseen työhön.  

Risteilyn yhteistyökumppani Visman edustaja kertoi lyhyesti Visman kumppanuudesta tilitoimistoille ja avasi samalla heidän ajatustaan tilitoimistosektorin tärkeydestä.


Luentojen lopuksi Taloushallintoliiton viestinnän johtajana toimiva Riikka Hirsimäki kertoi risteilyn lopun ohjelmasta. Pienen tauon jälkeen söimme vielä runsaan ja maittavan buffet -illallisen, jonka jälkeen laiva saapuikin satamaan ja oli aika lähteä kotimatkalle. Ensimmäinen Taloushallintoliiton Tilitoimistoristeily oli risteilty. Risteilyn oli antoisa, koulutuksen aiheet olivat ajankohtaisia juuri nyt tilitoimisoissa ja ne oli toteutettu loistavasti, ruoka oli herkullista ja seura hyvää. Tällä risteilyllä viihtyi ja samalla sai tuhdin annoksen tietoa ja kättä pidempää arkiseen työhön. 


Paitsi sujuvat järjestelyt ja laadukkaat luennot, hyvän koulutusristeilyn tekevät siihen osallistuvat ihmiset. 


Kiitos siis Taloushallintoliitolle ja kaikille mukana risteilleille!            Risteilyterveisin

           Riikka