Täynnä uutta virtaa - syksy tulee!

13.08.2018

Elokuu on jo pian puolessa välissä, oma lomani on tältä kesältä ohi, vietän loman aina perinteisesti heinäkuun lopussa elokuun alkuun kestäen. Tämä on vanha perinne siltä ajalta, kun meillä oli tilitoimistossa paljon palkkoja, näin kumpikin palkanlaskija pystyi lomailemaan ainakin pari viikkoa peräkkäin kesällä, kun toinen pystyi tuuraamaan, puhelinvaihde kun oli kiinni ja ovet lukossa, mikä eliminoi kaiken turhan pois.

Enää minun ei tarvitsisi sen vuoksi pitää lomaani tässä kohdassa, mutta se mahdollistaa rakkaan harrastukseni Pitsimissikilpailun järjestelyt hyvin, koska kilpailu on juuri sinä kohdin ja aikataulua on turha muuttaa muutenkaan, siihen kun ovat jo asiakkaat tottuneet.
Loma on siis ohi tältä kesältä, mutta eihän se kesä vielä ole ohi!

  
Tänä vuonna on ollut minun mittakaavassani jo pakahduttavan, suorastaan läkähdyttävän kuumaa. Enkä nyt tarkoita sitä, että on ollut hiki. Toki on ollut mutta sen lisäksi keho on kertonut minulle, että nyt on liian kuuma, sekoittanut pulssini, huimannut ja kaiken kaikkiaan olo on ollut surkea. Enpä siis ole kesällä tehnyt mitään muuta kuin sen mitä on ollut tehtävä, siis fyysisesti tehnyt. Mutta se onkin sitten antanut aikaa miettiä ja suunnitella samalla kun olen löhönnyt tuulettimien
(kyllä aivan oikein, enemmän kuin yhden) ihanassa viilentävässä tuulessa.

Kuva on aidosti Raumalta tulvien aikaan...
Kuva on aidosti Raumalta tulvien aikaan...

Vaikkakin vielä on kesää jäljellä kuten Mamba aikoinaan lauloi, niin syksy on jo aistittavissa. Syksy on yksi lempivuodenaikani, tykkään sateesta, ukkosesta ja kunnon tuulesta. Nuorempana minulla oli tapana istua kotitalon katetulla terassilla katsomassa ukkosta ja sadetta. Mutta siis syksy, ihana vuodenaika on tulossa, sen jo haistaa vaikka vielä kesää onkin jäljellä. Vaikka siis tykkään syksystä ja sateista niin en nyt kuitenkaan ihan sellaisista mitä Raumalla nähtiin jokin aika sitten. Tai tavallaan kyllä tykkäsin siitä ilmasta, mutta järkevänä ihmisenä kauhistutti se mitä tämä vesimäärä ja tuuli aiheuttivat syöksyvirtauksista puhumattakaan.

Mutta siis syksy. Keväisin tilitoimistoalalla on yleensä kiire ja viime kevät oli ennätysrankka Rahanpesusäännöksineen ja GDPR -asioineen. Kesä ja loma tuli varmasti taloushallinnon ihmisille tarpeen. Huomasin itsekin lomaa kaipaavani, ehkä siksikin, että olin tehnyt pitkiä päiviä ja matkustanut paljon. Fyysinen väsymys siis alkoi painamaan. Mutta nyt kesän ja varsinkin ärsyttävän kuuman kesän jälkeen syksy kuulostaa aivan loistavalta. Tänään kun sain perustilitoimistotöiden osalta tehdyksi kiireellisimmät, kävin läpi kalenteriani ja se alkaa olla jo aika täynnä. Pidän siitä, että on tekemistä ja kouluttamisesta pidän erityisesti. Jos osaan jonkun asian ja voin siinä auttaa muita, niin se on oikeasti mukavaa. Kouluttaessaan kehittyy myös aina itse.

Olen ollut kuumuuden takia tänä kesänä väsyneempi kuin koskaan ennen, mutta nyt samalla kun ilmat ovat ainakin vähän viilenneet ja kalenteri näyttää mukavalta, huomasin itsessäni tunteen siitä, että onhan tämä elämä mukavaa ja tulossa on mukava syksy. Vielä puhun tietosuojastakin, lähinnä siitä mitä nyt ja mikä muuttui. 

Koulutusyhteistyötä näiden asioiden kanssa saan tehdä esimerkiksi Suomen Taloushallintoliiton ja Visman kanssa. Mukaan mahtuu kuitenkin myös ihan perustietoa sisältävää koulutusta palkoista ja erilaisista palkkahallinnon asioista. Lakia ja käytännön asioita.   

Tulorekisteri ja suomi.fi ovat koulutuslistallani luonnollisestikin, 
ovathan ne asioita, joiden kanssa olen ollut paljon tekemisissä. 

Opinahjo on se tuttu ja mukava paikka, johon saan mennä juttelemaan näistä asioista, itse asiassa jo vähän odotankin ensimmäistä koulutuspäivää, Opinahjolla on niin mukavaa porukkaa, että on tosi kivaa taas nähdä heitä pitkästä aikaa! 

Myös palkkahallinnon kolumnikirjoittaminen Opinahjolle alkaa taas, nyt jo elokuussa ilmestyy taas kirjoitus, aiheeksi valikoituu mikäpä muu kuin suomi.fi.   

Vähän erilaistakin kurssia teen, kun lähden kiertämään Ajantiedon koulutusta ympäri Suomen, toki Tulorekisteriä, mutta myös paljon muuta palkkahallinnon asiaa, siitä tulee tosi kiva kurssi, toivottavasti ihmiset löytävät sen. Käytännönläheisenä ihmisenä osaan kertoa teorian lisäksi myös sen mitä kaikki tarkoittaa käytännössä, alan ihmisten arjessa.

Kuvassa linkki koulutukseen: 
22.08.2018 TAMPERE / 06.09.2018 RAUMA / 12.09.2018 VAASA / 19.09.2018 HELSINKI

Pääsen syksyllä kouluttamaan myös muutamaa tilitoimistoa yrityskohtaisesti, juuri yksittäisen tilitoimiston tarpeisiin räätälöidyillä kurssilla. Odotan sitäkin innolla. Perinteisesti alkusyksyyn kuuluu myös PHT Projektityön tarkastaminen ja vastausten purku elokuun loppupuolella. Tarkastus onkin parhaillaan menossa ja tähänastisen perusteella on sanottava, että tällä kurssilla on todella pätevää porukkaa. Kerrassaan loistavia vastauksia olen saanut lukea ja vaikka vastausten laatu ei suoraan vaikuta omaan työhöni, muuten kuin että tarkastaminen on mukavampaa, niin olen aidosti iloinen paitsi näiden ihmisten, myös heidän työnantajiensa ja ennen kaikkea asiakkaidensa puolesta. 

Syksy tuo perinteisesti koulutusta myös siihen suuntaan, että saan itse kuunnella ja imeä asiantuntijoiden ajatuksia ja tietämystä itselleni. PHT -koulutus alkaa syyskuussa ja pyrin istumaan mahdollisuuksien mukaan kuuntelemassa valtakunnan ykköspuhujia heille omissa aiheissaan, KLT ja PHT risteilyn laiva lähtee 13.9.2018 ja saan olla mukana jo 18. kerran KLT risteilyllä, olen siis osallistunut jokainen kerta 😊

Koskaan en ole ollut tapahtumaan pettynyt, päinvastoin. Tapahtuma on kehittynyt joka vuosi ja kun PHT risteily tuli saamaan laivaan samaan aikaan, kehitys on vain jatkunut koko ajan. Tämä koulutus on ehdottomasti se syksyn "the must" -koulutus.

Vaikka kyseessä on risteily, se ei ole kuten moni ehkä ajattelee "biletystä kaksi päivää..."  Toki nautimme hyvästä ruuasta, juotavasta ja ennen kaikkea hyvästä seurasta ja rentoudumme. Mutta risteily sisältää kaksi tuhtia koulutuspäivää jossa paneudutaan ajankohtaisiin aiheisiin asiantuntijoiden näkökulmasta.


Taloushallintoliiton Tilitoimistopäivä kiertää Suomea koko syksyn ja on todennäköistä, että löydän itseni joko Porista tai Turusta, mutta luultavammin Porista. Finagon Tilitoimistopäivä taas on vähän erilainen tapahtuma, paljon hyvää tietoa, mutta iso osa tietysti painottunut ohjelmistoasioihin. Marraskuun alussa suuntana on siis Helsinki ja Grand Marina. Kevään tilaisuus Clarion Hotel Helsingissä antaa odottaa antoisaa päivää myös syksyyn. On tosi hienoa, että ohjelmistotalo järjestää tämän tyyppisiä tilaisuuksia. 

Syksy muuttuu jo talveksi ja kun katson kalenteria, viimeisenä koulutuksena johon joidenkin webinaarien lisäksi nyt tiedän osallistuvana, on Taloushallintoliiton Palkkahallinnon ajankohtaiskatsaus. Mutta silloin olemmekin jo joulukuussa ja joulun valmistelut ja ennen kaikkea Jouluun hiljentyminen on alkamassa. Silloin onkin syytä kerätä voimia, jotta seuraavan vuoden Tulorekisteriprojekti saadaan kunnialla maaliin.

Omia webinaareja ja kurssitallenteita teen niin paljon kuin ehdin. Päällimmäisenä tietysti Tulorekisteri ja suomi.fi. Mutta sen lisäksi valmistunee ainakin yrittäjille suunnattu "Mitä kirjanpidon raportit kertovat?" joka toki sopii loistavasti myös taloushallinnon uran alussa oleville ihmisille. Eri yhtiömuodoista ja niiden eroista on kurssi tulossa sekä myös paketti yrittäjyyttä miettiville tai juuri aloittaneille, toki viimeksi mainittu sopii myös kertaukseksi ja ymmärtämisen avuksi jo jonkin aikaa yritystoimintaa harjoittaneellekin. Hinnoittelusta on kurssia pyydetty ja sellaisen teen, jos vain suinkin saan sen mahtumaan johonkin väliin, kurssi toki mahtuu, mutta aineistokin pitää tehdä. 😊

Monenlaista muutakin on mielessä, toteutan ensin ne, joiden aiheet ovat akuutteja ja myöhemmin sitten ne, joiden aihepiiri ei vanhene.

Tulorekisteri ja suomi.fi ovat vuoden 2019 juttuja
Tulorekisteri ja suomi.fi ovat vuoden 2019 juttuja

Syksy tuo taas tietysti näitä kirjoituksia tänne ja videotallenteita erilaisista tapahtumista ja ajankohtaisista aiheista tietoiskuina omalle kanavalleni YouTubeen, se on muuten tosi mukavaa puuhaa. Tosin siinäkin kasvaa koko ajan se oma halu tehdä aina vain parempia videoita visuaalisesti. Joskus on aikaa kikkailla, mutta aina ei ole, jos jokin tietoisku pitää saada mahdollisimman nopeasti ulos.

Saan ilokseni omien Facebook, Instagram, Twitter ja LinkedIn -kanavien lisäksi päivittää ainakin kahta Facebook -sivustoa toisille tilitoimistoille. Se on mukavaa puuhaa, kun voi olla osana tilitoimiston näkyvyyden ja asiakastyytyväisyyden kasvattamista. Pidän siitä ja niitä voisin tehdä enemmänkin, itse asiassa voisin tehdä päivityksiä ihan joillekin muunkin alan yrittäjille. Riskienhallinnan kurssitkin alkavat, jos ehdin tehdä kurssipohjan valmiiksi, sekin on kuitenkin tärkeydestään huolimatta asia, jolla ei ole takarajaa aikataulussa, kuten taas Tulorekisterillä tai suomi.fi -valtuuksilla.

Joten kaikki tapahtuu sen mukaan mihin aikataulut antavat periksi. Varsinkin kun olen jo tähän ikään oppinut, ettei kaikkea voi tehdä mitä haluaisi, aikaa kun päivässä ei ole kuin se rajattu määrä ja osa siitä minulla on oikeus käyttää muuhun, perheeseen ja omaan itseen. Siksi syksy tuo mukanaan myös vanhan uimaharrastuksen paluun. 

Totuushan on, että kun pidämme itsestämme huolta, jaksamme paremmin. 

Unohtaa omasta syksystä ei toki saa myöskään alkavaa kirjaprojektia, joka ei varmasti syksyn aikana valmiiksi ehdi, mutta alkaa kyllä. Siitä tulee mielenkiintoinen ja monelle hyödyllinen kirja, jonka aloittamista odotan, mutta sitä pitää vielä hetki odotella, sen aloittamisen hetken aikataulussa, kun olen muista riippuvainen. 


Mielenkiintoinen syksy siis tulossa.

Miltä sinun syksysi näyttää?


Riikka