Tili- ja veropäivät, päivä I

20.01.2015

Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemen lyhyen puheenvuoron jälkeen kuulimme viisi toinen toistaan mielenkiintoisempaa puheenvuoroa alamme tämän hetken ajankohtaisista asioista. 

Juhani Vartiainen, ylijohtaja, VATT

Hyvä, suorastaan loistava avaus tämän vuoden Tili- ja veropäiville. Aiheena "Miten Suomi nousuun?" Terävä analyysi siitä missä on menty pieleen ja hyvää pohdiskelua siitä mitä nyt pitäisi tehdä. Avauksessa kuulutettiin rohkeaa finanssipolitiikkaa ja sen tosiasian tunnustamista että elämme maailmassa, jossa globaaliin talouteen tulee suhtautua realistisesti. Tämän puolentunnin ytimekäs pohdinta olisi ollut hyvä kuunnella jokaisen suomalaisen. Tätä otetta tarvittaisiin myös politiikassa. On uskallettava tehdä kipeitäkin ratkaisuja.

Timo Kaisanlahti, KILA:n puheenjohtaja

Aiheena uudistuva kirjanpitolainsäädäntö, josta kuulimme valaisevan ja selkeän esityksen mitä voimme odottaa tästä uudistuksesta. Huomioitavaa oli mm. se että uusi direktiivi tulee määrittämään pienten yritysten maksimi liitetiedot. Enempää ei tarvitse oikean ja riittävän kuvan antamiseksi.

Leena Rekola-Nieminen, johtava asiantuntija Rantalainen & Rekola-Nieminen Oy

Tilinpäätös 2014-2015 - kirjanpidossa ajankohtaista, luento oli taattua Leenaa. Hyvä esitys jossa selkeästi tuli esille käytännön tilanteet. Yhä useammin on asioita jotka on jätetty lainsäädännössä kirjanpitovelvollisen vastuulle, mikä käytännössä tarkoittaa: tilitoimiston vastuulle. Leena toi hyvin esille miten meidän nyt uutta kirjanpitolain lopullista versiota odottaessamme on hyvä valmistautua. On tärkeää huolehtia että käyttämämme alihankkijat ja palveluntuottajat noudattavat annettuja ohjeita ja sääntöjä esimerkiksi arkistoinnin ja varmistusten osalta. Nyt on myös aika kiinnittää huomiota toimeksiantosopimusten päivittämiseen. Leena aloitti luentonsa todeten että paljon muuttuu, mutta debet on edelleen debet ja kredit on kredit ja niihän se on, työmme peruslähtökohta :) Hyvän ohjeen hän antoi myös arvopapereiden arvonkorotusten kirjaamiseen "se mikä menee ylös tulee joskus todennäköisesti myös alas" Leenan luento antoi kaiken kaikkiaan paljon vastauksia mutta herätti myös paljon ajatuksia siitä mitä kaikkea olisi hyvä omalla työpaikalla käydä läpi.

Risto Walden, Bilanssi Oy

Risto käsitteli aiheen Tilinpäätös 2014-2015 - verotuksessa ajankohtaista. Luento alkoi Riston ohjeistuksella yleisön yhteen ääneen lausumaan kysymykseen: "Risto mikä oikein muuttuu tänä vuonna?" Kysymyksen jälkeen hän antoi siihen hyvän ja selkeän vastauksen. Kuten moneen muuhunkin yksityiskohtaisempaan kysymykseen verotuksen muutoksista. Harva luennoitsija saa verotuksen ja siihen liittyvät asiat kuulostamaan niin hauskalta kuin Risto, samalla kuitenkin pakaten luennon täyteen tiukkaa asiaa.

Mikko Reinikainen, partner ja Samuli Perälä, partner PwC

Isännätön raha yhteisöissä, yhdistykset, säätiö, osuuskunta oli aiheena monelle tiliammattilaiselle hyvinkin ajankohtainen ja kiinnostava joka tuli hyvin monipuolisesti avatuksi tässä luennossa.

Onnea uudet KLT asiantuntijat

Päivän ohjelma päättyi tilaisuuteen jossa uudet KLT ammattilaiset saivat merkkinsä ja todistuksensa. Sen tutkinnon menestyksekäs suorittaminen on aina juhlan arvoinen asia ja onkin upeaa että Taloushallinto muistaa näitä ihmisiä tutkinnon arvoisella tilaisuudella.

Harva luennoitsija saa verotuksen ja siihen liittyvät asiat kuulostamaan niin hauskalta kuin Risto,
samalla kuitenkin pakaten luennon täyteen tiukkaa asiaa. 

Hyvän päivän ilta

Show and Denner Wanhalla juhlisti vielä uusia KLT kirjanpitäjiä taikuuden ja hyvän musiikin merkeissä, loistavaa ruokaa unohtamatta. Kaikki Tili- ja veropäivien osallistujat eivät toki tähän juhlaan osallistuneet, eikä saliin kaikki 1300 taloushallinnon ammattilaista olisi mahtuneetkaan. Ilta oli onnistunut ja vietin sen itse hyvässä seurassa, jossa hymy ei hyydy ja aika kuluu.

Huomenna edessä vielä toinen luentopäivä, ehkä silloin tauoilla ehdin tutustua myös näytteilleasettajien osastoihin, tänään tauot kuluivat tuttujen kanssa kuulumisten vaihtoon. Tunnelma on näillä päivillä aina omanlaisensa. Mielenkiinnolla odotan huomisen tuomia luentoja. Palaan siihen täällä blogissa sen jälkeen.

Illasta rentoutuneena

Riikka