Tilitoimistoihmiset aalloilla

26.05.2019

Taloushallintoliiton Tilitoimistoristeily risteiltiin 16.5.-17.5.2019.
Se oli toinen laatuaan ja se toteutettiin Viking Gracella, Turku-Tukholma. Taloushallintoliiton paremmin tunnettu KLT/PHT -risteily on pitkät perinteet omaava Helsinki-Tukholma risteily, KLT -risteily on syksyllä jo 19.
Tilitoimistoristeily Turusta on koko tilitoimistoväen keväinen yhteisristeily
.

Risteily starttasi Turusta illalla ja näin päästiinkin heti hyvään fiilikseen, kun yhteistyökumppanina toimiva Visma tarjosi kuohuvat ja pientä suolaista. Tilaisuus oli mukava alkustartti, jossa oli hyvä rupatella kollegoiden kanssa ja kuulla Taloushallintoliiton henkilökunnalta tietoa järjestelyistä. 

Siitä jatkoimmekin saman tien illalliselle, joka oli taattua Gracen laatua. Pöytäseuraksi sattui minulle muiden mukavien ihmisten lisäksi Jaana Ikkala Jyväskylästä. Hänellä on siellä Tilitoimisto nimeltä Barikki ja olemme tunteneet Jaanan kanssa vuosia, äkkiä ajatellen ehkä pian 20 vuotta. Mutta pitkään aikaan ei ollut kunnolla nähty, joten oli todella mukava istua yhteisessä illallispöydässä. Illallisen jälkeen osa meni suoraan nukkumaan, osa jalkautui baarin tarjoilun ja hyvän seuran pariin. Itseäni ei baarin juomat niin kovin kiinnostaneet, mutta hyvän jutustelun vuoksi itsekin vietin hetken siellä, ennen kuin annoin unelle periksi.

Risteilyn teemana oli "Legendat laivalla" Ja sitähän nämä luennoijat kyllä olivat ja puheenvuorot sen mukaisia. Vai mitä sanotte luennoitsijoista: Leena Rekola-Nieminen, Pauli K Mattila, Kari Alhola, Petri Salomaa ja Tomi Peltomäki. Aiheet näillä alansa kärkinimillä olivat otsikoilla: Poimintoja kirjanpitäjän ongelmakentästä, Sukupolvenvaihdoksen verokysymykset -kaupalla vai ilman, Varojenjako ja verosuunnittelu, Ajankohtaista arvonlisäverotuksesta ja Palkkaa vai verovapaa etu - viimeaikaisin oikeus- ja verotuskäytäntö.

Koska aikataulu on vuorokauden risteilyllä huomattavasti tiukempi, on kurssipakettikin tiivis. Väliin on kuitenkin sopivasti saatu mahtumaan Private Shopping jossa mukavasti maistatuksia ja tarjouksia - ja väljyyttä, ostoksilla kun ei ole muita kuin me tilitoimistoihmiset. 

Luentojen välissä kuulimme Visman puheenvuoron heidän tarjoamistaan keinoista tilinpäätöskiireiden taltuttamiseksi sekä kävimme shoppailemassa.  

Iltapäivällä saimme nauttia runsaista voileivistä kahvin ja teen kerta. Valittavana olisi ollut myös hyvännäköisiä lihalla katettuja leipiä, mutta allergiani ja etenkin sen vuoksi että niin katkaravut kuin mätikin ovat suurta herkkuani, valinta ei omalta osaltani ollut vaikea :) 

Tiukan kouluttautumispäivän päätteeksi söimme vielä vähän edellisiltaa vapaammin, Buffet Aurorassa. Ruoka oli herkullista, jälkiruokavalikoima käsittämätön ja tälläkin kertaa pöytäseura ihan ykkösluokkaa. Sain ilon ruokailla pöydässä, jossa oli myös Taloushallintoliiton henkilökuntaa ja tutussa seurassa ruokailu sujui rattoisasti.

Meitä oli lähes 120 ja risteily oli koulutuksen osalta loppuunmyyty. Kaiken kaikkiaan ohjelma oli hyvin mietitty ja toteutettu. Vaikka paljon osallistun ja olen monessa mukana, sain tästäkin risteilystä uutta tietoa ja uusia ajatuksia. Taloushallintoliiton koulutukset ovat aina laadukkaita, luennoitsijat ovat alansa parhaimmistoa - hyviksi havaittuja juuri tilitoimistoihmisten tietotarpeisiin. Sitä, kuten muitakin toimivia järjestelyjä on oppinut jo pitämään itsestään selvänä, kun puhutaan Taloushallintoliiton koulutuksista. 

Kaikkea ei kuitenkaan saisi pitää automaationa. Itsekin joskus Koulutustyöryhmässä toimineena tiedän kyllä ettei hyviä ja tasapainoisia, kohderyhmälle sopivia koulutuskokonaisuuksia, saada aikaan ilman tunnollista paneutumista asiaan ja keskittymistä siihen mikä juuri nyt on se mistä pitää puhua. Hyvä koulutustilaisuus kun sisältää tuhtia asiaa ja sopivassa suhteessa rentoa menoa, niin että osallistujat jaksavat keskittyä. Kun koulutustilaisuuden runko on mietitty alkaa se työ mitä ei kukaan huomaa silloin kun se toimii ja on hyvin tehty. Sille työlle annamme liian vähän kiitosta.

Kun koulutustilaisuuden runko on mietitty alkaa se työ mitä ei kukaan huomaa silloin kun se toimii ja on hyvin tehty.
Sille työlle annamme liian vähän kiitosta. 

Kun koulutus on sisällön osalta hahmoteltu, Taloushallintoliiton koulutustiimin työ vasta alkaa. Sopiva koulutuspaikka, ne luennoitsijat mitä on suunniteltu ja aikataulu joka sopii kaikille. Aikataulujen hienosäätöä luennoitsijoiden kesken, jotta kaikille sopii ja ruoka- sekä kahvitauot saadaan sopimaan ravintolan aikatauluihin. Huolehtiminen siitä että kaikki ruoka-aineallergiat tulevat huomioonotetuksi ja tiedoksi keittiöön. Että aineisto tulee ajoissa, monesti luennoitsijoilta pitää pyytää sitä, kiireisillä ihmisillä kun määräpäivät helposti unohtuvat. 

Koulutuspaikalla noudatettavat aikataulut ja työvuorot isommissa tapahtumissa on sovittava ajoissa ja etukäteen. Saavatko osallistujat muuta kuin aineiston, kynät ja viivoittimet. Tuleeko jotain muuta mukaan? Kaikki se pitää järjestää. Jos tapahtuma on iso, pitää huolehtia että kaikki tarvittava materiaali on paikalla, että kuriirifirma hakee sen ajoissa ja toimittaa oikeaan paikkaan. Osallistujille pitää lähettää muistutukset ja vielä viime tipassa vastailla saapuviin kysymyksiin joista on jo kerrottu, mutta me osallistujat olemme unohtaneet. Kaikkea sitä työtä joka tehdään kurssin onnistumiseksi ennen sitä, sen aikana ja sen jälkeen en varmasti osannut edes mainita.

Koulutustiimi on ajoissa paikalla aineiston kanssa ottamassa ilmoittautumisia vastaan iloisesti hymyille ja tervehtien. Mistään ei näy sitä miten tiukkaa työtä sen hetken eteen on tehty. Yleensä jos jotain tehdään, aina sattuu ja tapahtuu. Varmasti myös tälle tiimille, mutta me osallistujat emme näe sitä mistään, tämä porukka hoitaa työnsä niin ammattimaisella tarkkuudella samalla ystävällisesti hymyillen ja kaikessa auttaen, että voi syntyä harhakuvitelma että se on helppoa hommaa, johon jokainen pystyy tuosta vaan. Totuus on kuitenkin se että siihen tarvitaan rautaista ammattitaitoa, kokemusta, tunnollisuutta, järjestelykykyä ja tiimin jäsenten keskinäistä kunnioitusta toistensa vahvuuksille. Ja sen lisäksi tarvitaan kunnianhimoa hoitaa työnsä kunnolla.

Ja me voimme nauttia siitä työstä, joka tapahtuu taustalla ja jonka me monesti huomaisimme sitten jos se ei toimisi. Itsekin puhun ja kirjoitan tänne blogiinkin usein loistavista luennoitsijoista, enkä aina muista mainita muita järjestelyjä, vaikka tiedän mitä niiden hoitaminen vaatii. Ehkä pidän itsestään selvänä että he tietävät että ymmärrän miten kova työ siinä on ja miten hyvin he sen tekevät. 

Päätin tämän vuoden alussa lopettaa asioiden itsestään selvänä pitämisen juuri siinä mielessä etten kuvittele että ne ihmiset joiden työtä ja aikaansaannoksia arvostan tai joita ihmisinä kunnioitan, tietäisivät sen sanomatta, ja siksi sanon nyt tämänkin: 

Taloushallintoliiton toimistohenkilökunta on rautaa. Kokouksissa ja koulutuksissa kaikki toimii, asiat ja ihmiset ovat oikeissa paikoissa. Nämä ihmiset osaavat ennakoida kaiken. Näissä tilaisuuksissa on helppo olla kuulijana ja puhujana. Kiitos siis niille, joille se kuuluu!

Taloushallintoliiton toimistohenkilökunta on rautaa. 

Tilitoimistoristeily oli ehdottomasti onnistunut kokonaisuus ja oli ilo saada risteillä tässä porukassa. Risteily myytiin syystä loppuun, niin tulee varmasti käymään ensi vuonnakin.

Risteilyterveisin

Riikka

P.S.

Olen ilman muuta mukana ensi vuonna 14.5.-15.5.2020
Tulethan sinäkin?