Tutkinnosta lisää innostusta

06.01.2019

PHT-kirjat on tähän asti jaettu lähettämällä ne postissa tentin hyväksytysti suorittaneille. Nyt, 17.12.2018, ne jaettiin ensimmäisen kerran erillisessä jakotilaisuudessa. Sain ilon olla mukana tuossa tilaisuudessa. Tunnelma oli upea, jopa liikuttava ja herätti minut ajattelemaan asiaa laajemmaltakin. Sitä miten tärkeää loppujen lopuksi erilaisten tutkintojen suorittaminen on. Myös niille jotka eivät ehkä tiedosta että se olisi tärkää.

PHT kirja on todistus upeasta osaamisesta
PHT kirja on todistus upeasta osaamisesta

Mainitsin tästä tilaisuudesta jo edellisessä postauksessani, kun mietin mitä kaikkea tapahtui vuonna 2018. Mutta nyt palaan tarkemmin tilaisuuteen ja sen herättämiin ajatuksiin.

Tällä hetkellä on menossa PHT14 eli 14 vuosikurssi, jossa opiskelee noin 50 innokasta oppijaa, yleensä muutama yli. PHT-kurssi on ehdottomasti suosikkikurssini. Siellä oppi paljon myös hän joka jo ennestäänkin osaa paljon. Se yksi mahtavista jutuista on se verkosto, jonka nämä opiskelijat saavat noin vuoden kestävällä kurssilla ja sen lähipäivillä, kaikki antoisat keskustelut sekä luennoitsijoiden, että etenkin kollegoiden kanssa. Vaikka tutkintoon nyt voi osallistua ilman tätä kurssia, suosittelen kurssin käymistä kyllä aivan ehdottomasti. Seuraavaan vuosikurssiin voi ilmoittautua taas keväällä ja uusi kurssi starttaa syksyllä.

Vaikka tutkintoon nyt voi osallistua ilman tätä kurssia, suosittelen kurssin käymistä kyllä aivan ehdottomasti. 

Uusille viime syksynä PHT tentin läpäisseille asiantuntijoille jaettiin heidän kirjansa ja pinssinsä Taloushallintoliiton tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa. On puhuttu jo kauan siitä miten he ilman muuta ansaitsevat oman tilaisuutensa sen sijaan että kirjat lähetään postissa. Olen itsekin ollut tätä mieltä alusta asti, koska olen ajatellut sen kohottavan aikanaan myös PHT -palkanlaskijoiden ja koko alan arvostusta. Ja kun olin paikalla tilaisuudessa paikalla tajusin että sen lisäksi tämä on äärimmäisen tärkeä tilaisuus myös kaikille heille jotka sen kirjan saavat. Muutakin kuin se että kokemus muiden arvostuksesta olisi suurempi.

Kun katsoin näiden ihmisten kasvoja ja kuuntelin heidän keskustelujaan, tajusin yhden tärkeän asian. Se että lähdet suorittamaan jotain tutkintoa omalla alallasi, vaatii paljon, mutta se myös antaa paljon. Siinä kohdassa keskityt, se motivoi sinua yrittämään parhaasi, saa sinut kokemaan jotain jota on vaikea selittää. Ja kun sitten saat tutkintotodistuksen käteesi onnittelujen kera, tiedät osanneesi. Koet jotain sellaista, mitä jokaisen tulisi kokea useammin, nimittäin ylpeyttä itsestäsi, omasta suorituksestasi - omasta osaamisestasi. Palkkahallinnon osaajat ovat asiantuntijoita ja voin sanoa että se ei ole ihan vähän se. Palkkahallinto on ala jossa tietoa ja sen olemassa olevan tiedon soveltamisen kykyä tarvitaan joka päivä ja sen kirjo on laaja. Äkkiä laskettuna noin kymmenen lakia, jotka pitäisi tuntea riittävällä tasolla ja kaikki ne lukuisat työtehtosopimukset siihen päälle!

Juhlassa tarjoiltiin todella herkullisia voileipäkakkuja
Juhlassa tarjoiltiin todella herkullisia voileipäkakkuja
Olen saanut ilon ja kunnian olla mukana tässä asiantuntijaryhmässä sen perustamisesta lähtien
Olen saanut ilon ja kunnian olla mukana tässä asiantuntijaryhmässä sen perustamisesta lähtien

Meneillään oleva kurssi on PHT14 ja itse olen saanut olla mukana kurssia koskevissa asioissa jo 13 kertaa, siis ensimmäistä lukuunottamatta kaikissa. Ensimmäiseen kurssiinkin minulla on tietyllä tavalla siteitä, silloin toimistossani työssä ollut aivan ihana palkanlaskija Sinikka Posti kävi nimittäin tuon ihan kurssin ja suoritti ensimäisen tentin onnistuneesti! 

Olen monesti kuullut keskusteluja PHT-tutkinnon sisartutkinnon KLT:n suorittamisesta. Valitettavasti KLT:llä ei ole vastaavaa lähes vuoden kestävää lähipäiviä sisältävää kurssia, kurssi antaa niin paljon lisää sisältöä ja laajuutta asiantuntijan omaan tietoreppuun. Enkä oikeastaan ole kuullutkaan vastaavia pohdintoja PHT:n osalta mitä KLT:n kohdalla aina silloin tällöin kuuluu. Kysymys jonka eri keskustelupalstoilla aina joskus voi lukea on se että kannattaako tutkinnon suorittaminen. Siihen on vain yksi vastaus: Kannattaa. Ehdottomasti.


KLT -tutkinto on avain siihen että tilitoimisto voi hakea Taloushallintoliiton jäsenyyttä ja Tili-instituuttisäätiön auktorisointia ja näin toimia auktorisoituna tilitoimistona. Vaikka oma toimistoni on jäsen ollutkin jo yli 20 vuotta (huh miten aika kuluukaan) ja olen jäsenyyden ehdoton kannattaja, ei se silti ole ainut, eikä oikeastaan edes tärkein, syy suorittaa tuo tutkinto. Eiväthän kaikki KLT-kirjanpitäjät toimi auktorisoidun tilitoimiston toiminnasta vastaavana henkilönä. Eikä niin edes tarvitse olla. KLT on henkilökohtainen tutkinto ja se on tärkeä jokaisen oman itsensä vuoksi. Ei tilitoimiston.

KLT on henkilökohtainen tutkinto ja se on tärkeä jokaisen oman itsensä vuoksi. 

Muistan hyvin miten nuorena kaksikymppisenä kävin tekemässä tuon tentin ystäväni Anne-Mari Pulkkisen kanssa, molemmilla meillä oli silloin se asenne että menemme nyt katsomaan millainen se tentti oikein on ja seuraavana vuonna sitten opiskelemme kunnolla läpäistäksemme sen. No me kumpikin pääsimme ensimmäisellä kerralla läpi, vaikka läpäisyprosentti oli silloin noin 30%. Voi sitä iloa ja riemun tunnetta kun tulos postissa tuli. Ja kun olimme vuonna 1995 tammikuussa Tili- ja veropäivillä hakemassa lavalta pinssimme ja kirjamme. Olihan se hieno hetki ja upea juttu että sain jakaa sen ystäväni kanssa. SIlloinen poikaystäväni, juuri jouluna 1994 kihlatukseni muuttunut, nykyinen aviomieheni Hans tuli Raumalta jakotilaisuuteen ja iltajuhlaan. Hän lähti hetki koulun jälkeen bussilla Helsinkiin, yöpyi Anne-Marin ja minun kanssani hotellissa ja lähti aikaisin aamubussilla takaisin opiskelujen pariin Raumalle. Se jo kertoo siitä miten paljon arvostimme tutkintoa. Jo silloin. Ja paljonko se merkitsi minulle. Se oli innoittaja eteenpäin työpolulla, todiste siitä että osasin jotain ja minusta oli tähän työhön. KLT -tutkinto ei ole mikään autuaaksi tekevä asia, eikä se pelkästään osoita suurta viisautta alan asioista, mutta se on hyvä askel siinä polulla jonka aikana meistä kehittyy niitä oikeita asiantuntijoita. Se viitoittaa oikeaan suuntaan ja antaa itselle innostusta ja motivaatiota. 

Kun on joko KLT- tai PHT-tutkinto suoritettuna, voi osallistua Taloushallintoliiton asiantuntijaristeilyyn syksyisin. Silloin on laiva täynnä talous- ja palkkahallinnon osaamista. Vaikka risteilyt ovat luentojen osalta kovaa asiaa yleesä molempina päivänä iltaan asti, ne ovat hyvin antoisat päivät. Ylläolevat kuvat ovat vuoden 2018 PHT-risteilyn luennoilta. Varsinkin tällä puolella tunnelma on käsinkosketeltavan hyvä. Ihmiset ovat tottuneet puhumaan toisilleen ja kysymään luennoitsijoilta. Fiilis on hyvä ja yhteenkuuluvuuden tunne yhdistää. Se onkin juuri yksi niistä isoista asioista näissä tutkinnoissa, saavutettu yhteenkuuluvuuden tunne, joka varsinkin näillä risteilyillä nousee tunnistettavasti esiin.
Se on upea tunne, joka kertakaikkiaan tulee kokea, muuten sitä ei ymmärrä.

Jokainen PHT on todellakin ruusunsa ansainnut.
Jokainen PHT on todellakin ruusunsa ansainnut.


Katsoessani uusia PHT -asiantuntijoita ja heidän iloaan yhden etapin suorittamisesta, voin siis vain todeta: Tutkinnon suorittaminen todellakin kannattaa - ihan oman itsesi takia! 

Sekä KLT että PHT -tutkinto liittää asiantuntijan mukaan yhteisöön, jossa kannattaa olla. Mutta tutkinto kannattaa ehdottomasti suorittaa sen motivaatioruiskeen vuoksi, sen joka lähes adrenaliinin tavoin toimii kannustimena eteenpäin. Auttaa uskomaan itseensä ja tavoittamaan omat tavoitteensa - nekin joita et vielä ole edes tiedostanut!


Risteilyt ja muutkin koulutustilaisuudet ovat hyviä ja tärkeitä, olen aina uskonut kouluttautumiseen ja sen positiiviseen vaikutukseen oman osaamisen kehittämiseen. Se on jokaiselle asiantuntijalle tärkeä ja motivoiva asia. Tutkinnon suorittaminen on kuitenkin myös eri tavalla tärkeää. Se ei ole tärkeää vain työn vuoksi, vaan ihan oman henkisen hyvinvointisi vuoksi. Se kertoo sinulle itsellesi että olet oikealla alalla ja osaat!

Jos siis vielä mietit hakisitko tenttiin ja osallistuisitko koulutukseen, älä mieti enää.
Totta kai tulet mukaan!


Arvosta siis itseäsi - olet aivan varmasti sen arvoinen!


Riikka