Tilitoimistojen mainonta on mielenkiintoista

26.01.2018

Kun seuraa miten tilitoimistot mainostavat omia palvelujaan, löytyy mielenkiintoisia näkökulmia. Miten mielellään sanoisinkaan tuotteitaan, mutta niin ei vielä voi sanoa. Tuotteistamista voisi joskus pohtia laajemminkin, mutta nyt siis palvelujen mainontaan. 

Tämä on kirjoitus jonka olen vähän modernisoinut 29.1.2014 kirjoittamastani blogista

Enemmän kuin tilitoimisto

Yksi tutuimmista tavoista on mainostaa "enemmän kuin tilitoimisto" Mitähän se on? Suomessa tilitoimistossa tehdään se mitä tehdään, eikä kenelläkään oikeasti ole tarvetta olla enemmän kuin tilitoimisto jos hoitaa ne työt kunnolla mitä tilitoimiston työhön kuuluu. Mistä sen palvelut koostuvat, mitä tekee se joka on enemmän? Silloin pitää tehdä jotain ihan muita palveluja siinä sivussa? Jotta tekee enemmän. Voisiko ajatella että mainostettaisiin sitä mitä tilitoimistosta saa? En ainakaan itse haluaisi käyttää palveluja jotka ovat: "enemmän kuin autokoulu", "enemmän kuin kampaaja" tai "enemmän kuin taksi". En, ellei sieltä sitten oikeasti saa jotain enemmän, autokoulu opastaa muussakin kuin auton ajamisessa ja liikennesäännöissä, kampaaja suorittaa hierontaa samassa, tai taksi kantaa tavarat sisään samaan hintaan, vaikka en ole vanha ja sairas. Mitä tilitoimisto voi tarjota jotain mitä kukaan muu tilitoimisto ei tee, ollakseen enemmän kuin tilitoimisto? Ja silloin ehkä nimenkin pitää olla jotain muuta. Lanseerasin joskus omassa mainonnassamme sanaa Taloushallinnonpalvelukeskus. Mutta nykyään lähes joka tilitoimisto hoitaa laskujen maksatusta, laskujen kierrätystä, laskutusta, kirjanpitoa, verotusta ja palkkoja. Joten ei sekään enää erota meitä muista mainonnan keinoin. "Olemme enemmän kuin tilitoimisto" mielestäni kertoo herkästi joko sen että koko asiaa ei ole suuremmin mietitty, se on jossain nähty ja koettu että sitä mekin käytämme. Tai sitten on kova halu erottua mutta kun oikeasti ei ole mitään millä erottua käytetään tätä lausetta. Tai sitten oikeasti tehdään jotain muuta mitä tällä hetkellä muut tilitoimistot tekevät? Olisi kiva nähdä näissä mainoksissa kerrontaa miksi he kokevat olevansa enemmän kuin tilitoimisto. Se kiinnostaa minua ihan vilpittömästi.

Monista nettipalveluista huolimatta hyvät lehdet toimivat edelleen, niitä on kiva lukea
Monista nettipalveluista huolimatta hyvät lehdet toimivat edelleen, niitä on kiva lukea

 Mitä tilitoimisto voi tarjota jotain mitä kukaan muu tilitoimisto ei tee, ollakseen enemmän kuin tilitoimisto? 

Vuosien kokemuksella

Toinen mainonnassa huomiota saava asia on "vuosien kokemuksella". Tämä lause on hyvä jos siihen on liitetty jotain muutakin. Kokemus kun on tilitoimistomaailmassa vähän sama kuin siinä vanhassa sananlaskussa se Tuli - hyvä renki mutta huono isäntä. Jos tilitoimistossa uskotaan kokemuksen voimaan ja siihen että kun on ennenkin osattu, osataan edelleen, voi tulla ikäviä seurauksia. Taloushallinto ja verotus kehittyvät ja muuttuvat niin paljon koko ajan, ettei sillä mitä tiesit viime vuonna enää ole välttämättä täyttä käyttöarvoa. Toivoisin että asiakkaat enemmän kysyisivät tilitoimistoiltaan sitä miten paljon he käyvät koulutuksissa. Miten paljon heille tulee tietoutta alan muuttuvista asioita. KLT kirjanpitäjillä on järjestelmä jossa koulutusta on hankittava tietty määrä vuodessa, jos kyseinen KLT on Suomen Taloushallintoliiton jäsentoimiston vastaava hoitaja, koulutusta tarvitaan vähän enemmän vuosittain. Mutta tosiasiassa sitä pitää olla enemmän. Ei riitä että istuu vuosittain Tili- ja Veropäivillä tai vastaavassa tilaisuudessa. Se on tärkeä tilaisuus ja siellä ilman muuta jokaisen ammattitaitoaan ylläpitävän taloushallinnon ammattilaisen kannattaa käydä aina kun se on mahdollista. Mutta jos haluaa pysyä ajan tasalla, se ei yksistään riitä. Tarvitaan muutakin koulutusta. Taloushallintoliitolla on kattava koulutustilaisuuksien kirjo vuoden mittaan, osa maakunnissa, osa Helsingissä. Toki tarvittavaa koulutusta saa jokainen myös omalla paikkakunnallaan jos matkat kauhistuttavat. Kunhan vain muistamme että koulutus on tärkeää. Kun joku toimistosta käy koulutuksessa on synti jättää kertomatta sen anti muille toimiston ihmisille. Jos taas joku tekee töitä yksin, on entistä tärkeämpää käydä koulutuksissa, kuuntelemassa uudet asiat ja verkottumassa kollegoiden kanssa. Pääasia on että muistamme että tarvitsemme koko ajan tietoa joka on ajan tasalla. Kokemus on tärkeää ja sillä pystymme nopeasti omaksumaan uuden tiedon ja soveltamaan sitä, kunhan kokemus ei nouse päähän ja saa meitä luulemaan että tiedämme jo kaiken tarvittavan.

Nykyään kouluttautuminen on helppoa ja kustannustehokasta kun olemassa on jo runsas määrä erilaisia webinaarikoulutuksia. Niissä osallistujan on helppo kuunnella luento vain juuri siitä aiheesta joka kiinnostaa. Matkakustannuksia ei synny ja poissaolo varsinaisesta työstäkin on oikeastaan vain se koultuksen ajan. Kuuntelen itse paljon webinaareja ja käyn pitämässä niitä itse eri koulutusorganisaatioissa. Minulla on tarjolla myös ihan omia koulutustuotteita, joita pääset katsomaan linkistä:  Koulutus

Oy-ilta vuonna 2004
Oy-ilta vuonna 2004

Muiden mustamaalaaminen

Yksi ikävä ilmiö nykymainonnassa on tilitoimistoihinkin rantautumassa ja osin jo rantautunut. Nimittäin kilpailijoiden mustamaalaaminen. Olen törmännyt siihenkin, että kerrotaan ihan suoraan asiakkaalle, ettei jonnekin kannata mennä, koska se on lopettamassa. Vaikka tässä ei ole toden häivää. Tai haukutaan avoimesti toisen hinnoittelua tai työn jälkeä. Jokin aika sitten mainostettiin yhtä tilitoimistoa sillä että heiltä saa oikeita raportteja, muista suurimmasta osata virheellisiä. Samalla jätettiin kertomatta että virheellisyys johtuu maksuperusteisesta kirjanpidosta, jonka asiakas on halunnut tai siitä että asiakas ei toimita kuukausittain varastotietoa tai muuta tärkeää tulokseen vaikuttavaa informaatiota. Tällöin raportit ovat väärin, mutta ne ovat laadittu sen perusteella mitä asiakas toimittaa. Saatiin aikaan raflaavaa mainontaa joka puri osaan yrittäjistä. Toki asiakkaalle pitää kertoa että raportti ei kerro näillä tiedoilla totuutta, ja sen jokainen itseään kunnioittava tilitoimisto tekeekin.

Nyt uutena Taloushallintoliiton jäsentoimistoille onkin tullut vaatimus siitä että luovutetusta raportista pitää näkyä sen laadintaperuste. Tätä tervehdin ilolla. Kun sen tekee kerran kunnolla omiin raporttipohjiinsa, ovat raportit aina kunnossa, valitsee vain sen mikä vastaa tilannetta. Tieto laadintaperusteesta on raportissa mukana, jolloin sitä ei voi jättää pois esimerkiksi neuvotteluissa pankin kanssa. Näitä muokkauksia kun tein itse omiin raportteihin mietin miten sen olisin voinut tehdä jo vaikka kuinka kauan sitten, en vaan sitä tajunnut ennen kuin se näin standardissa kerrottiin. Jospa tämä myös veisi pohjan pois näiltä vääriltä mainoksilta. Vaikka meitä on moneksi, mielestäni on aina parempi kehua itseä kun haukkua muita

Hintakilpailu

Kaikkein ikävintä on se kun tilitoimisto kilpailee suoraan hinnalla. Se kertoo suoraan, ettei siellä arvosteta omaa työtä, kun sitä myydään alennuksella. Tavaraa voi myydä tarjouksessa, mutta se että tilitoimisto kotisivuillaan mainostaa uusille asiakkaille parin kuukauden ilmaista kirjanpitoa, se on surullista. Palkat on kuitenkin maksettava eikä muutkaan kustannukset laske tarjouksen ajaksi, joten alennus on yleensä pois katteesta ja suoraan tilitoimistoyrittäjän omasta toimeentulosta. Tässä kohdin kannattaisi miettiä olisiko joku muu keino erottua kuin myydä ammattitaitoaan alennuksella, siitä maineesta ja käytännöstä kun on todella vaikea päästä pois. Jos työ on hyvää, siitä voi veloittaa se mitä siitä pitääkin veloittaa. 

Lopuksi

Olen ollut tilitoimistoalalla pitkään ja tarkastanut monta toimistoa Taloushallintoliiton tarkastajana. Minulla on myös hyvin paljon ystäviä tilitoimistoissa. Toivoisin että me jokainen osaisimme arvostaa omaa työtämme myymättä sitä alennuksella. Mutta että arvostaisimme myös kollegoidemme työtä, niin että toimisimme asiallisesti vaikeissakin kohdissa. Emme julkisesti antaisi negatiivisia lausuntoja toisistamme kuin silloin kuin se on välttämätöntä, silloin kun kollegana toimii henkilö jonka pitäisi toimia ihan jollakin muulla alalla. Nämä tapaukset ovat sitten erikseen.

Kun alamme mainonta on asiallista ja toimimme kunnioittavasti toisiamme kohtaan, koko alan imago paranee ja meitä aletaan kohdella muidenkin taholta asiantuntijoina, joita me todella olemme. Näin myös alamme hintataso nousee sille tasolle kuin sen pitäisi olla, jotta yhdellä kirjanpitäjällä ei tarvitse olla niin paljon asiakkaita ja hän ehtisi hoitaa asiakkaan asiat hyvin. Ja jotta alamme palkkataso olisi sellainen mitä alamme ammattilaiset ansaitsevat. Tämän asian hoitaminen on meidän kaikkien yhteisenä vastuuna. 


Yhteistyöterveisin

Riikka